Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Vinterns licensjakt på varg är enligt uppgifter till Jaktjournalen i fara. Bilden tagen i Orsenreviret under jakten 2017. Foto: Privat

Jaktjournalen har talat med flera personer som har god insyn i den svenska vargförvaltningen. De ger en samstämmig bild av att det sannolikt inte blir någon licensjakt i vinter.

– I den extra spillningsinventeringen har man hittat 314 individer och antalet vargrevir med valpar är 30,5. Det ger lite drygt 300 vargar. Då ska det först dras bort 20 vargar, vilket är vad som brukar skjutas i skyddsjakt varje år. Det ser inte ut att bli något utrymme för licensjakt, säger en källa till Jaktjournalen.

Maria Hörnell Willebrand är chef på enheten för viltanalys. Hon vill inte kommentera uppgifterna om inventeringen.

– Inventeringsrapporten blir offentlig första juni, då kan vi kommentera resultatet. Därefter ska Naturvårdsverket fatta beslut om eventuell jakt, säger Maria Hörnell Willebrand.

”Det är 270 som gäller”

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, bekräftar att det pågår en diskussion kring att vinterns vargjakt är hotad.

Glöersen pekar dock på att det finns en stor tillväxtpotential i vargstammen.

– Det är preliminärt konstaterat 30,5 familjegrupper och 25,5 par i vinter. Om 75 procent av dessa fått valpar i april-maj, vilket är rimligt att anta, ökar stammen kraftigt, säger Gunnar Glöersen.

Regeringen och Riksdagen beslutade att miniminivån för vargstammen ska vara 170-270 individer. Naturvårdsverket satte därefter lägstanivån till 300.

Nu tar Jägareförbundet upp kampen för att siffran 270 ska användas som minimnivå i vargförvaltningen.

– Det är 270 vargar som gäller – det är vad Riksdagen beslutat. Vi kommer att träffa Naturvårdsverket i det här ärendet inom kort, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser