Otydligt svar från ”verket” om hundträning på varg

Stockholm (JJ) Är det lovligt att träna jakthundar på varg – när det inte blir någon licensjakt i vinter? Naturvårdsverkets ansvarige tjänsteman kan inte ge något glasklart svar.

Naturvårdsverkets ansvarige tjänsteman, Per Risberg, kan inte ge något klart besked om hundträning på varg, när det står klart att vinterns licensjakt uteblir. Foto: Mikael Moilanen och Naturvårdsverket

I de riktlinjer som verket skrivit på Internet är hundträningen inte kopplad till beslut om jakt. Alltså skulle det vara tillåtet att jaktträna på varg även i vinter, trots att det inte blir någon licensjakt.

Men det Per Risberg, handläggare viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, säger är motsägelsefullt.

– De som tänkt att träna sina hundar ska vara väl medvetna att de måste ha motiv för vad de gör. De kan inte bara gå ut och träna hundar i största allmänhet. Det ska finnas ett motiv eftersom man faktiskt stör en rödlistad art, säger Per Risberg.

Motivet i sig sig är väl glasklart – att man ska träna sina hundar för att de ska vara väl förberedda när det väl blir jakt. Vad säger du om det?

– Det här är inte prövat, utan det det vår tolkning av regeringens jaktförordning. Men det är ju också som du säger, att motivet kan vara att hålla jakthundar igång så att man har bra hundmaterial när det blir jakt igen, svarar Per Risberg.

Beklagar otydligt svar

Nu säger du att det går att träna hundarna. Men om det kommer en nitisk åklagare och hävdar att jaktträningen bryter mot reglerna, kan man hamna i trubbel i alla fall. Är det vad du menar?

– Eftersom det inte är prövat vet vi inte hur man kommer att bedöma sådana här fall. Vår tolkning är att man ska kunna träna sina hundar, men det får inte vara så att man stör i onödan. Var den gränsen går kan jag inte svara på idag. Men det finns utrymme för att träna hundar i alla fall, säger Per Risberg.

Han beklagar att han inte kan ge ett mer tydligt svar än så.

– När förordningen skrevs var inte hundjakt på varg aktuellt, konstaterar Per Risberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser