Föreslår höjd ersättning för vargdödade hundar

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket föreslår höjda ersättningar för hundar som skadas eller dödas av de stora rovdjuren. För exempelvis rovdjursavvisande stängsel föreslås dock en sänkning av det statliga stödet.

Den som får sin jakthund dödad av exempelvis varg föreslås få höjd ersättning.

Den som har en oförsäkrad hund och får den skadad av till exempel varg får ingen höjd ersättning enligt förslaget. Max 10 000 kronor blir kvar som ersättningsnivå för oförsäkrade hundar.

Den som har försäkrad hund föreslås få 5 000 kronor till självrisken och möjlighet att ansöka om ytterligare 8 000 kronor till kostnader som uppstått i samband med skadan.

– Det är andra kostnader som du kan styrka. Du kanske måste vara hemma från ditt arbete eller har betalat för resor i samband med veterinärvården, säger Malin Hollberg-Malm, jurist på Naturvårdsverket.

Det föreslås också bli höjd ersättning för hundar som dödas av något av de stora rovdjuren. Den nya maxersättningen blir 25 000 kronor, vilket är en höjning med 5 000 kronor.

Sänkta bidrag till lantbruket

Det föreslås också förändringar i bidrag till lantbrukare som får kostnader för att förebygga viltskador.

Ersättningen för exempelvis rovdjursavvisande stängsel sänks från max 100 procent av kostnaden till max 80 procent.

– Det hänger samman med att EU:s regler inte tillåter en högre stödnivå än 80 procent, säger Malin Hollberg-Malm

Förslaget är skickat på remiss och redan 4 juni går remisstiden ut.

– Vi vill att det här ska träda i kraft så fort som möjligt och hoppas kunna fatta beslut inom ett par veckor efter att remisserna kommit in, säger Malin Hollberg-Malm.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser