Edselevargen har träffat en hona

Edsel (JJ) Varghannen som under två år hållit till väster om Edsele, på gränsen mot Jämtland har troligtvis fått sällskap av en hona. – Det kan ju betyda att det blir en kull valpar där framåt våren och försommaren, säger rovdjurshandläggaren Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Länsstyrelsen är intresserad av att hitta DNA från honan för att veta om hon kommer från Finland och har viktiga genetiskt gener med sig.

Samtidigt kan parbildningen även innebära stora problem för renskötseln om vargarna stannar kvar i renbetesområdet. När det gäller varghannen har det redan under två perioder beslutats om skyddsjakt mot honom, skriver tidningen Ångermanland.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser