”Bra att minnet efter Stella får leva vidare”

Fränsta (JJ) I veckan som gick avlivades gråhundstiken Stella. Men hennes namn och minne lever kvar i Stellafonden, som hjälper vargdrabbade hundägare ekonomiskt.

Andreas Lindgrens gråhundstik Stella fotograferad i sin krafts dagar. I veckan som gick avlivades hon. Foto: Privat

En augustidag 2012 var Andreas Lindgren från Fränsta i Västernorrland ute och plockade hjortron och gråhunden stella var lös på myren.

– Jag hade en otroligt bra lydnad på henne. Hon påminde väldigt mycket i sättet om jämttiken Ställa som vann Älghunds-SM och som ni gjorde film om. Jag kunde ha henne lös, berättar Andreas Lindgren.

Plötsligt skrek Stella i myrkanten. Andreas lyfte förskräckt blicken men såg inte hunden. Istället hörde han hur hon skrikande flydde bland träden.

Avbröt attacken

Andreas förstod att situationen var akut. Han sprang efter och valde att försöka genskjuta sin flyende hund. Det lyckades.

– Jag kom upp på en väg och då avbröt vargen attacken när jag var 15 meter ifrån den. Stella kunde knappt gå och jag tvingades bära henne 500 meter till bilen. Vargen följde efter oss i buskaget i diket, berättar Andreas Lindgren.

Stella skadades svårt och var sönderbiten främst över korset. Veterinärkostnaderna sköt i höjden och plötsligt stod det klart för Andreas att han missat med inbetalningarna på försäkringen. Han hade ingen som helst försäkring.

Ett upprop drogs igång på Facebook och det strömmade in pengar från människor som ville vara med och hjälpa till med veterinärräkningen.

Grundplåt i Stellafonden

Det kom in så mycket pengar att det räckte både till Stella och en grundplåt i Stellafonden. Därifrån har flera personer fått ekonomiskt stöd – senast Kjell Larsson i Molkom och hans vargskadade stövare Arja.

Fonden har hjälpt människor som saknat försäkring på sina hundar och människor som fått så höga veterinärräkningar att försäkringen inte räckt till.

I veckan som gick slutade Stellas liv.

– Hon fick något som liknade tarmvred. På djursjukhuset upptäckte de att hon hade vatten i lungorna och inte skulle klara ett större ingrepp. Vi lät henne somna in, berättar Andreas Lindgren.

På Stellafondens facebooksida har det kommit in bidrag från människor som satt in pengar till Stellas minne.

– Det känns väldigt bra att minnet efter en fantastisk jakt- och familjehund får leva vidare på det här sättet, säger Andreas Lindgren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser