”Bra att minnet efter Stella får leva vidare”

Fränsta (JJ) I veckan som gick avlivades gråhundstiken Stella. Men hennes namn och minne lever kvar i Stellafonden, som hjälper vargdrabbade hundägare ekonomiskt.

Andreas Lindgrens gråhundstik Stella fotograferad i sin krafts dagar. I veckan som gick avlivades hon. Foto: Privat

En augustidag 2012 var Andreas Lindgren från Fränsta i Västernorrland ute och plockade hjortron och gråhunden stella var lös på myren.

– Jag hade en otroligt bra lydnad på henne. Hon påminde väldigt mycket i sättet om jämttiken Ställa som vann Älghunds-SM och som ni gjorde film om. Jag kunde ha henne lös, berättar Andreas Lindgren.

Plötsligt skrek Stella i myrkanten. Andreas lyfte förskräckt blicken men såg inte hunden. Istället hörde han hur hon skrikande flydde bland träden.

Avbröt attacken

Andreas förstod att situationen var akut. Han sprang efter och valde att försöka genskjuta sin flyende hund. Det lyckades.

– Jag kom upp på en väg och då avbröt vargen attacken när jag var 15 meter ifrån den. Stella kunde knappt gå och jag tvingades bära henne 500 meter till bilen. Vargen följde efter oss i buskaget i diket, berättar Andreas Lindgren.

Stella skadades svårt och var sönderbiten främst över korset. Veterinärkostnaderna sköt i höjden och plötsligt stod det klart för Andreas att han missat med inbetalningarna på försäkringen. Han hade ingen som helst försäkring.

Ett upprop drogs igång på Facebook och det strömmade in pengar från människor som ville vara med och hjälpa till med veterinärräkningen.

Grundplåt i Stellafonden

Det kom in så mycket pengar att det räckte både till Stella och en grundplåt i Stellafonden. Därifrån har flera personer fått ekonomiskt stöd – senast Kjell Larsson i Molkom och hans vargskadade stövare Arja.

Fonden har hjälpt människor som saknat försäkring på sina hundar och människor som fått så höga veterinärräkningar att försäkringen inte räckt till.

I veckan som gick slutade Stellas liv.

– Hon fick något som liknade tarmvred. På djursjukhuset upptäckte de att hon hade vatten i lungorna och inte skulle klara ett större ingrepp. Vi lät henne somna in, berättar Andreas Lindgren.

På Stellafondens facebooksida har det kommit in bidrag från människor som satt in pengar till Stellas minne.

– Det känns väldigt bra att minnet efter en fantastisk jakt- och familjehund får leva vidare på det här sättet, säger Andreas Lindgren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser