Fick böta 17 500 för olagliga patroner

Kinda (JJ) En 63-årig Kindabo har i Linköpings tingsrätt dömts till dagsböter för brott mot vapenlagen. Mannen fälls för att han hade 720 patroner i sin bostad utan ha rätt till det.

I juni 2014 fick polisen ett tips om att en 63-årig Kindabo hade ammunition i sin bostad trots att han saknade tillstånd för det, då hans vapentillstånd var återkallat sedan tidigare.

Totalt beslagtog polisen 720 patroner av varierande kaliber. Mannen har erkänt och dömts till dagsböter för brott mot vapenlagen.

Enligt tingsrättens dom var mannen aktiv i en skytteklubb i slutet av 1980-talet och att ammunitionen sedan blev liggande i ett vapenskåp.

Tingsrätten skriver i domen: med beaktande av det anförda kan befaras att ammunitionen på grund av sin särskilda beskaffenhet och omständigheterna i övrigt ska komma till brottslig användning.

Linköpings tingsrätt dömer 63-åringen till 17 500 kronor i böter för brott mot vapenlagen. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden, uppger Lidköpings tidning/Kinda Posten.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser