Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Blir det speciellt utvalda jägare eller allmän jakt när varghybriderna i Sörmland ska avlivas? Foto: Istock och Länsstyrelsen Södermanland

Chefen för viltfrågor vid länsstyrelsen, Johan Varenius, meddelar att beslut om skyddsjakt kommer de närmaste dagarna, möjligen en bit in på nästa vecka.

Hade det inte varit bra att ta ett snabbt beslut och ta hjälp av älgjägarna i avlivningen?

– Det kan man tycka om man sitter på läktaren. Vi har många överväganden vi måste göra för att få till ett bra beslut, svarar Johan Varenius, som i övrigt inte vill kommentera ärendet i nuläget.

Risk för jaktbrott

Jens Frank på Viltskadecenter har förståelse för att beslutet måste vara välformulerat.

– De som deltar i jakten exponeras också för risken att begå fel. Tillståndet måste skrivas så att skyttarna inte riskerar att begå jaktbrott, säger Jens Frank.

Det han syftar på främst är risken för att ett av föräldradjuren, som betraktas som renrasiga vargar, skjuts.

– För den genomsnittlige jägaren är det svårt att så här års, på några sekunder, avgöra vad som är ett vuxet djur eller en valp, säger Jens Frank.

I fallet med hybridvalparna i Sörmland, är teorin att tiken parat sig med en hund innan hon slog följe med hanvargen som lever i reviret idag.

”Ingen brådska”

Experter som granskat bilderna på valparna tycker sig se att den ena av dem är ljusare i färgen och därmed liknar en varg.

– Egentligen är det ingen brådska med skyddsjakten. Skulle någon av valparna hinna vandra ut från reviret och slå sig ned någon annanstans, blir det lättare att spåra upp den och kanske använda hund i skyddsjakten, säger Jens Frank.

Hans uppfattning är att skyddsjakter blir effektivare om så många jägare som möjligt får delta. Vid jakter med få jägare händer det ofta att jägarna får larm om var djuret som ska avlivas befinner sig. Men när de kommer till platsen har djuret redan hunnit avlägsna sig.

– I de här trakterna i Sörmland är det säkert tusentals jägare ute i skogarna. Det går lättare och snabbare att genomföra skyddsjakten om exempelvis alla jägare inom ett bestämt område får delta, säger Jens Frank.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser