Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Blir det speciellt utvalda jägare eller allmän jakt när varghybriderna i Sörmland ska avlivas? Foto: Istock och Länsstyrelsen Södermanland

Chefen för viltfrågor vid länsstyrelsen, Johan Varenius, meddelar att beslut om skyddsjakt kommer de närmaste dagarna, möjligen en bit in på nästa vecka.

Hade det inte varit bra att ta ett snabbt beslut och ta hjälp av älgjägarna i avlivningen?

– Det kan man tycka om man sitter på läktaren. Vi har många överväganden vi måste göra för att få till ett bra beslut, svarar Johan Varenius, som i övrigt inte vill kommentera ärendet i nuläget.

Risk för jaktbrott

Jens Frank på Viltskadecenter har förståelse för att beslutet måste vara välformulerat.

– De som deltar i jakten exponeras också för risken att begå fel. Tillståndet måste skrivas så att skyttarna inte riskerar att begå jaktbrott, säger Jens Frank.

Det han syftar på främst är risken för att ett av föräldradjuren, som betraktas som renrasiga vargar, skjuts.

– För den genomsnittlige jägaren är det svårt att så här års, på några sekunder, avgöra vad som är ett vuxet djur eller en valp, säger Jens Frank.

I fallet med hybridvalparna i Sörmland, är teorin att tiken parat sig med en hund innan hon slog följe med hanvargen som lever i reviret idag.

”Ingen brådska”

Experter som granskat bilderna på valparna tycker sig se att den ena av dem är ljusare i färgen och därmed liknar en varg.

– Egentligen är det ingen brådska med skyddsjakten. Skulle någon av valparna hinna vandra ut från reviret och slå sig ned någon annanstans, blir det lättare att spåra upp den och kanske använda hund i skyddsjakten, säger Jens Frank.

Hans uppfattning är att skyddsjakter blir effektivare om så många jägare som möjligt får delta. Vid jakter med få jägare händer det ofta att jägarna får larm om var djuret som ska avlivas befinner sig. Men när de kommer till platsen har djuret redan hunnit avlägsna sig.

– I de här trakterna i Sörmland är det säkert tusentals jägare ute i skogarna. Det går lättare och snabbare att genomföra skyddsjakten om exempelvis alla jägare inom ett bestämt område får delta, säger Jens Frank.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser