Björnen har vaknat

Vilhelmina (JJ) Ett av de allra säkraste vårtecknen är när björnarna lämnar idet. Melker Andersson, Vilhelmina upptäckte stora björnspår mellan Bäsksele och Vilhelmina den 31 mars.

Årets första björn som lämnat idet? (Foto: Roger C Åström)

– Det är lite tidigt. Det är ju inte förrän till Tiburtiusdagen, 14 april, som björnarna sägs lämna idet, säger Melker.

Han tror att det kan vara smältvatten som runnit ner i idet som fått björnen att söka sig ut i det fria, skriver Västerbottens Folkblad

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser