Begär skyddsjakt på varg som dödade jämthund

Värmland (JJ) En ny ansökan om skyddsjakt kommer att lämnas in i området där jämthunden Emil häromnatten dödades av varg i Rackstadreviret.

Jämthunden Emil hittades vargdödad i onsdags. Foto: Privat

Jaktjournalen berättade på onsdagen om jämthundshanen Emil som slet sig och sprang till skogs på tisdagskvällen i Brunskog. Läs artikeln här.

Han hördes skälla men sökandet och försöken att fånga in honom fick avbrytas på grund av snö och mörker.

På onsdagen hittades han död och till stora dela äten.

Området ligger inom Rackstadreviret där vargarna har dödat tre hundar och skadat tre sedan i höstas.

Fyra vargar, samtliga årvalpar, har skjutits i skyddsjakt och nu kommer jaktledaren Bertil Forsberg att skicka in en ny ansökan om skyddsjakt, berättar Värmlands Folkblad.

”Födosök”

– Länsstyrelsens besiktningspersonal har varit ute och besiktigat och det står klart att det är varg som attackerat hunden. Nu har vi återigen fått bekräftat att det handlar mer om födosök än revirmarkering från vargarnas sida, säger Bertil Forsberg till tidningen.

Han framhåller att både jakt och eftersök på trafikskadat vilt blir lidande när jägarna inte längre vågar släppa sina jakthundar.

Bertil Forsberg anser att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen ger stöd för ytterligare skyddsjakt.

– Den fastslår att det ska vara möjligt att jaga på landsbygden. Även i områden där det finns varg. Men det går ju inte här. Ingen vågar släppa sin jakthund i det här området där vargarna söker upp och äter hundar, säger Bertil Forsberg till Värmlands Folkblad.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser