Allt fler rådjur på Gotland

Visby (JJ) Jägarna skjuter över 1 500 rådjur varje år, trafiken tar nära 400 djur. Ändå fortsätter rådjursstammen på Gotland att öka.

Rådjursstammen på Gotland ökar trots jakt och olyckor i trafiken. (Foto: Istock)

Under först halvåret 2015 har antalet viltolyckor på Gotland ökat med 25 procent, från 161 i fjol till 203 i år.
– När året är slut är de säkert mer än 400, säger Peter Sahlsten som är ansvarig för viltolyckor vid polisen. Enligt Peter Sahlsten skjuts det 1 500–2 000 rådjur årligen på Gotland, utan att det har effekt på stammen.

– Vi försöker varna turisterna för riskerna med viltolyckor, har kampanjer ombord på färjorna, informerar vid bilprovningen och tillsammans med försäkringsbolagen, säger Peter Sahlsten.

Antalet jägare på ön ökar. På Gotland har nära 1 800 personer jaktkort och många har prövat på rådjursjakt på hemmaplan vid något tillfälle.

Jägaregillets ordförande Johan Thomsson, förvånas över att den ökande jakten inte leder till att rådjursstammen minskar. Den 16 augusti börjar jägarnas säsong med jakt på hornbärande djur. På allvar kommer den i gång 1 oktober, då jakt med hund är tillåten, skriver Gotlands Allehanda.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser