Allt fler rådjur på Gotland

Visby (JJ) Jägarna skjuter över 1 500 rådjur varje år, trafiken tar nära 400 djur. Ändå fortsätter rådjursstammen på Gotland att öka.

Rådjursstammen på Gotland ökar trots jakt och olyckor i trafiken. (Foto: Istock)

Under först halvåret 2015 har antalet viltolyckor på Gotland ökat med 25 procent, från 161 i fjol till 203 i år.
– När året är slut är de säkert mer än 400, säger Peter Sahlsten som är ansvarig för viltolyckor vid polisen. Enligt Peter Sahlsten skjuts det 1 500–2 000 rådjur årligen på Gotland, utan att det har effekt på stammen.

– Vi försöker varna turisterna för riskerna med viltolyckor, har kampanjer ombord på färjorna, informerar vid bilprovningen och tillsammans med försäkringsbolagen, säger Peter Sahlsten.

Antalet jägare på ön ökar. På Gotland har nära 1 800 personer jaktkort och många har prövat på rådjursjakt på hemmaplan vid något tillfälle.

Jägaregillets ordförande Johan Thomsson, förvånas över att den ökande jakten inte leder till att rådjursstammen minskar. Den 16 augusti börjar jägarnas säsong med jakt på hornbärande djur. På allvar kommer den i gång 1 oktober, då jakt med hund är tillåten, skriver Gotlands Allehanda.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser