Aktivister ljuger om sabotage mot bil

Gotland (JJ) Under helgens Räv-SM drabbade djurrättsaktivister och jägare samman. I samband med att aktivisternas bil gått sönder har jägare anklagats för sabotage. Detta stämmer dock inte.

Enligt verkstaden rör det sig inte om sabotage. (Arkivbild)

I kölvattnet av Räv-SM Gotland har det på sociala medier pågått livliga diskussioner om den bil som jaktsabotörerna använde sig av. Efter sin aktion gick nämligen bilen sönder och aktivisterna anklagade då högljutt jägarna för sabotage.

Jaktjournalen har nu kontaktat den bilverkstad som undersökt bilen och fått klarhet i vad som hänt.

– Jag är uppriktigt sagt mycket förbannad. Inte nog med att de säger att vi bekräftat att det var sabotage. De har dessutom varit inne här på verkstaden och olovligen fotograferat, säger verkstadens chef.

Enigt honom är det omöjligt att som aktivisterna skriver på sociala medier ”öppnat motorhuven” utan att lämna tydliga spår eftersom den är spärrad och grillen måste slås sönder om den inte öppnas inifrån kupén.

– Vår undersökning visar att bilen skar i ett vevlager. Den har haft för lite kylarvatten eller olja. Det är inget sabotage bakom detta, säger verkstadens chef till Jaktjournalen.

Så här skriver aktivisterna själva på sin Facebooksida och ber om ekonomisk hjälp via swish.

”Nu har det bekräftats från verkstad att bilen har blivit utsatt för sabotage. Det var inga slitageskador, det fanns olja och allt annat var i sin ordning. Det som har hänt är att någon hällt någon form av flis i oljetråget, vilket har lett till att motorn är helt defekt. Vår bil är alltså totalt obrukbar och kostnaderna för att reparera är enorma. Bilen var låst men dessvärre går det att öppna huven ändå med en spärr under huven. Detta är vad som händer när man enbart står upp för de utan röst. Händelsen är polisanmäld och utredning kommer påbörjas. Hjälp oss att betala kostnaderna så vi snart är ute för att rädda djuren igen!”

 

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser