Jaktnyheter

WWF trycker på om förnyad förundersökning mot friade säljägare

Två gånger har polisutredningen mot säljägarna lagts ned. Nu ansluter Världsnaturfonden WWF till dem som vill att polisutredningen startas igen. Arkivbild: Gettyimages

Utredningen om påstått jaktbrott i samband med en säljakt har lagts ned två gånger. Nu har en privatperson överklagat och vill att polisutredningen startas igen - och Världsnaturfonden WWF håller med.

"}}

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om en säljakt som slutade med brottsutredning.

Sälen sköts inom naturreservatet Svenska Högarna och Kustbevakningen spanade och jägarna blev misstänkta för jaktbrott.

Jägarna hade använt sig av länsstyrelsens app och den var inte uppdaterad så att skottplatsen, kobben Brynhällan, var markerad som område där det är jaktförbud. Därför lade åklagare Karin Hemrå Forsberg ned utredningen.

Men förundersökningen återupptogs igen – efter påtryckningar från allmänheten.

– Det är arga journalister, öbor och myndigheter som hört av sig, sa polisman Lars Staf till Jaktjournalen i september.

Nedlagd igen

För nio månader sedan kom Karin Hemrå Forsberg återigen fram till att brott inte gick att styrka. För andra gången lade hon ned utredningen.

– Även jag har blivit kontaktad av arga journalister, sade åklagare Karin Hemrå Forsberg till Jaktjournalen.

Nu rapporterar tidningen Skärgården att en privatperson överklagat åklagarens beslut och vill att brottsutredningen dras igång igen. Ärendet ligger för överprövning hos Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

En privatperson har tidigare fått avslag på sin begäran om överprövning. Myndigheten sade nej till privatpersonen med motiveringen att vederbörande inte var sakägare.

Hos Världsnaturfonden WWF stöder man att förundersökningen återupptas.

– Det är viktigt att förundersökningen återupptas och att åklagaren reder ut om brott begåtts, säger Mats Forslund, expert handel med hotade arter hos Världsnaturfonden, till Skärgården.