Jaktnyheter

Vuxen varg från känt revir fälldes – idag orkar hundföraren berätta om attacken

Den ena vargen sköts och den andra friskförklarades efter spårning. Arkivbild: Gettyimages

Det var en vuxen varghane i ett känt revir som fälldes utanför värmländska Ekshärad i samband med en attack på en gråhund på söndagen. Nu orkar hundägaren berätta om dramat.
- Han slogs med vargarna i en halvtimme innan jag hann fram. Det var fruktansvärt, säger hundföraren till Jaktjournalen.

"}}

Jaktjournalen berättade på söndagskvällen om vargattacken mot gråhunden under älgjakt ett par mil utanför Ekshärad. Den sju år gamla gråhunden hade älg på gång, men hundföraren hörde honom inte.

– Jag gick efter och när jag kom 100 meter ifrån förstod jag att det här stämmer inte – för det hördes jättekonstiga ljud. Jag tog mig upp på en liten ås och såg ut över myren. Då såg jag vad som var på väg att hända. Hunden satt på rumpan och försvarade sig allt vad han kunde. Vargarna cirkulerade och var på väg att ha ihjäl honom, berättar hundföraren.

Han skrek och sköt i luften och sprang fram emot hunden och vargarna. Sedan sköt han ett skott mot vargarna.

”Max 15 meter”

– Jag tror inte det första skottet träffade, men en varg stack därifrån. Den andra fortsatte bita och slita i hunden och så sköt jag verkanseld emot den på max 15 meters avstånd, berättar hundföraren.

Fredrik Wilde, besiktningsman på länsstyrelsen säger till Jaktjournalen att vargen fälldes med ett skott som tog i lungorna. Den dog på platsen.

– Jag vrålade över radion, att det var vargattack och att jag måste ha hjälp. En jaktkamrat hade en jaktjacka med kapuschong som han slet av sig. Det var fyra man som hjälptes åt att bära ut hunden till närmaste bil, berättar hundföraren.

Gråhunden har fått bett i båda baklåren, ett jack i en frambog, en hörntand avslagen och bett i frambenen. Han var först så illa däran att veterinärerna inte vågade operera honom omedelbart.

– I natt fick jag besked att läget för honom stabiliserat sig och man ska försöka operera honom idag, berättar hundföraren.

Känt revir

Fredrik Wilde på länsstyrelsen berättar att det i vintras konstaterades ett vargrevir i området. En hane och en hona har slagit sig ihop och reviret har fått namnet Hemsjön.

– Vargen som sköts var en vuxen hane, inte så stor, 38 kilo, men det var ingen årsvalp. Den andra vargen spårades i en kilometer men man fann ingenting som tydde på att den träffats av skott, säger Fredrik Wilde.

Hundföraren bedömer att den andra vargen, den som försvann från platsen, var större än den han sköt.

– Den var väldigt ljus, nästan gulvit, säger hundföraren.

”Bara spekulationer”

Nu är frågan vad det var för vargar som utförde attacken. Kan det ha varit alfaparet, eller alfahanen och en fjolårsvalp, kan alfatiken vara större än hanen i reviret?

– Visst händer det att tikar är större än hanar – det är väldigt individuellt från varg till varg. Men det blir bara spekulationer. Vi har tagit DNA-prov och analyserna kommer att visa vad det var för varg som sköts, säger Fredrik Wilde.

Jägarna kontaktade först polisen. Men de lämnade platsen och länsstyrelsens personal tog hand om ärendet.

– Vår bedömning är att vargen har skjutits i enlighet med paragraf 28, säger Fredrik Wilde.