Annons
Vitkindad gås smittad av fågelinfluensa | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
10 månader sedan fågelinfluensa
En mycket smittsam typ av fågelinfluensa har påträffats hos vitkindad gås i Sverige. Arkivfoto: Per Jonson
Vitkindad gås smittad av fågelinfluensa
Fynd i Lund och på Gotland

Så här års befinner sig tiotusentals vitkindade gäss längs med den skånska västkusten och nu visar provtagning att en vitkindad gås burit på den smittsamma sjukdomen fågelinfluensa (typ H5H8). Gåsen samt en smittad pilgrimsfalk återfanns i Lunds kommun. Ytterligare ett fynd hos en gås har påträffats på Gotland.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) bedömer att smittan nu troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden, särskilt längs flyttfågelrutter på östkusten och södra Sverige.

Fågelinfluensan har sannolikt kommit med flyttfåglar som till exempel vitkindade gäss på genomresa. Jordbruksverket har beslutat att fjäderfä för kommersiellt bruk ska hållas inomhus.

– Att hålla fjäderfä inomhus är ett sätt att minska smittrisken från vilda fåglar men man behöver också säkerställa att träck, det vill säga fågelbajs, från vilda fåglar inte följer med in i hönsstallarna via personer som sköter om fåglarna, utrustning, foder, skadedjur eller annat, säger Maria Nöremark i ett pressmeddelande.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har hittills inte smittat någon människa men SVA bedömer att smittsamma fågelinfluensavirus kan ha en zoonotisk potential.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!