Jaktnyheter

Vitkindad gås smittad av fågelinfluensa

En mycket smittsam typ av fågelinfluensa har påträffats hos vitkindad gås i Sverige. Arkivfoto: Per Jonson

Så här års befinner sig tiotusentals vitkindade gäss längs med den skånska västkusten och nu visar provtagning att en vitkindad gås burit på den smittsamma sjukdomen fågelinfluensa (typ H5H8). Gåsen samt en smittad pilgrimsfalk återfanns i Lunds kommun. Ytterligare ett fynd hos en gås har påträffats på Gotland.

"}}

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) bedömer att smittan nu troligen är relativt utbredd hos vilda fåglar i Sveriges kustområden, särskilt längs flyttfågelrutter på östkusten och södra Sverige.

Fågelinfluensan har sannolikt kommit med flyttfåglar som till exempel vitkindade gäss på genomresa. Jordbruksverket har beslutat att fjäderfä för kommersiellt bruk ska hållas inomhus.

– Att hålla fjäderfä inomhus är ett sätt att minska smittrisken från vilda fåglar men man behöver också säkerställa att träck, det vill säga fågelbajs, från vilda fåglar inte följer med in i hönsstallarna via personer som sköter om fåglarna, utrustning, foder, skadedjur eller annat, säger Maria Nöremark i ett pressmeddelande.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har hittills inte smittat någon människa men SVA bedömer att smittsamma fågelinfluensavirus kan ha en zoonotisk potential.