Jaktnyheter

Vill ha utökad vargjakt i Römskogsreviret

Svenska Jägareförbundet i Värmland vill ha utökad tilldelning och förlängd jakttid i Römskogsreviret - för att kunna samordna jakten med Norge och tömma reviret. Arkivbild: Gettyimages

Svenska Jägareförbundet begär att vargjakten utökas och förlängs i Römskogsreviret i Värmland.

"}}

Svensk Jakt skriver att förbundet vill ha jakt på ytterligare tre vargar – och att jakttiden förlängs till den 28 februari.

Målsättningen med utökad jakt är att tömma reviret, som delas mellan Sverige och Norge, på vargar.

I Norge kom jakten igång i helgen som gick – efter att Borgarting lagmannsrett tillbakavisat överklaganden och upphävt Oslo tingsrätts stopp av jakten. 28 vargar ska fällas inom vargzonen, bland annat i Römskogsreviret.

På den svenska sidan har jakten försvårats av dåliga snöförhållanden.

Naturvårdsverket

70 procent av Römskogsreviret ligger på den norska sidan och ska området kunna tömmas på varg krävs det samordnad jakt på båda sidor om gränsen, menar Jägareförbundets företrädare i Värmland.

– Målsättningen har hela tiden varit att tömma reviret, då spelar det ingen roll vilken sida av riksgränsen de fälls. Inför besluten på såväl norsk som svensk sida har myndigheterna enats om jakt i reviret och om målet med jakten, säger länsordförande Anders Olsson till Svensk Jakt.

Förbundet uppfattar att Naturvårdsverkets allmänna råd och riktlinjer gör att länsstyrelsen i Värmland inte kan fatta beslut om utökad jakt. Därför skickas kravet på utökad jakt direkt till Naturvårdsverket.