Jaktnyheter

Vill att varg som attackerar hund ska kunna skjutas snabbare

Det ska vara enklare att få skyddsjakt på vargar som ger sig på hundar, anser Jägareförbundet och Kennelklubben. Arkivbild: Privat
Jägareförbundet och Kennelklubben vill att reglerna för skyddsjakt på varg ändras, så att skyddsjakt kan beviljas redan efter ett första angrepp på hund.
Svensk Jakt rapporterar att Jägareförbundet och Kennelklubb skriver till Naturvårdsverket och näringsdepartementet med sitt förslag. De nuvarande kriterierna för skyddsjakt på varg som angriper hund är att det måste vara tre till fyra angrepp, beroende på hur vargarna lever med varandra, om de är par med eller utan valpar. Dessutom måste den skadegörande individen kunna pekas ut. Det gör det i princip omöjligt att ta bort en varg som ger sig på jakthundar. Jägareförbundet och SKK tycker att reglerna är föråldrade. – I mitt eget jaktlag har vi haft fem säkra och ett osäkert angrepp . De är gjord inom 20 000 hektar där det lever flera familjegrupper. Reviren överlappar varandra och då är det omöjligt att säga vilka vargar som ligger bakom en attack. Här är ett exempel på när länsstyrelsen kan säga nej till skyddsjakt, säger Jägareförbundet rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.