Vill att varg som attackerar hund ska kunna skjutas snabbare

Jägareförbundet och Kennelklubben vill att reglerna för skyddsjakt på varg ändras, så att skyddsjakt kan beviljas redan efter ett första angrepp på hund.

Det ska vara enklare att få skyddsjakt på vargar som ger sig på hundar, anser Jägareförbundet och Kennelklubben. Arkivbild: Privat

Svensk Jakt rapporterar att Jägareförbundet och Kennelklubb skriver till Naturvårdsverket och näringsdepartementet med sitt förslag.
De nuvarande kriterierna för skyddsjakt på varg som angriper hund är att det måste vara tre till fyra angrepp, beroende på hur vargarna lever med varandra, om de är par med eller utan valpar.

Dessutom måste den skadegörande individen kunna pekas ut. Det gör det i princip omöjligt att ta bort en varg som ger sig på jakthundar.

Jägareförbundet och SKK tycker att reglerna är föråldrade.

– I mitt eget jaktlag har vi haft fem säkra och ett osäkert angrepp . De är gjord inom 20 000 hektar där det lever flera familjegrupper. Reviren överlappar varandra och då är det omöjligt att säga vilka vargar som ligger bakom en attack. Här är ett exempel på när länsstyrelsen kan säga nej till skyddsjakt, säger Jägareförbundet rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼