Vill att varg som attackerar hund ska kunna skjutas snabbare

Jägareförbundet och Kennelklubben vill att reglerna för skyddsjakt på varg ändras, så att skyddsjakt kan beviljas redan efter ett första angrepp på hund.

Det ska vara enklare att få skyddsjakt på vargar som ger sig på hundar, anser Jägareförbundet och Kennelklubben. Arkivbild: Privat

Svensk Jakt rapporterar att Jägareförbundet och Kennelklubb skriver till Naturvårdsverket och näringsdepartementet med sitt förslag.
De nuvarande kriterierna för skyddsjakt på varg som angriper hund är att det måste vara tre till fyra angrepp, beroende på hur vargarna lever med varandra, om de är par med eller utan valpar.

Dessutom måste den skadegörande individen kunna pekas ut. Det gör det i princip omöjligt att ta bort en varg som ger sig på jakthundar.

Jägareförbundet och SKK tycker att reglerna är föråldrade.

– I mitt eget jaktlag har vi haft fem säkra och ett osäkert angrepp . De är gjord inom 20 000 hektar där det lever flera familjegrupper. Reviren överlappar varandra och då är det omöjligt att säga vilka vargar som ligger bakom en attack. Här är ett exempel på när länsstyrelsen kan säga nej till skyddsjakt, säger Jägareförbundet rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼