Vill att jaktsabotage ska få egen brottskod

Jägareförbundets ordförande i Uppsala vill att jaktsabotage får en egen brottskod, så att brottsligheten blir lättare att överblicka och polisutredningarna effektiviseras.

Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet i Uppsala län, vill effektivisera polisutredningarna kring jaktsabotage. Foto: Privat

Upsala Nya Tidning, UNT, skriver i sin pappersupplaga om sabotagen mot bland annat jakttorn.

En som drabbats är Torsten Nilsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Uppsala. I somras välte någon hans jakttorn och sågade sedan av benen på det. Jaktjournalen har rapporterat om det här.

– Ärenden verkar hamna på olika ställen hos polisen och det saknas samordning. Jag hade gärna sett att skadegörelse får en särskild brottskod, så att det blir enklare att se ett brottsmönster, säger Torsten Nilsson till UNT.

Kameraövervakar sitt torn

Brottskoderna ses över med jämna mellanrum, men enligt Brottsförebyggande rådet är det inte aktuellt med en brottskod för just jaktsabotage.

– Det är möjligt att en sådan kan införas längre fram om rättsväsendet uttrycker behov av detta, säger Monica Landergård, pressekreterare på Brå, till UNT.

Torsten Nilsson håller numera koll på sitt jakttorn med en åtelkamera som skickar bilder om något rör sig kring tornet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼