Viktor lockade till sig en riktigt grann älgtjur

Viktor Abrahamsson nötte på och lockade och i lördags gav det utdelning under älgjakt i Sorsele. – Han vände om och var på väg bort. Då gjorde jag ett oxlock och han vände tillbaka, berättar Viktor.

En rejäl älgtjur kom när Viktor lockade. Foto: Privat

Han jagar på Goddjaur allmänning och drog pass 112 när han jaktkompisarna lottade på morgonen.

Viktor Abrahamsson med älgtjur.

– Det är nära en hög backe där det brukar gå stora älgar. Jag körde kolock och höll säkert på i över två timmar. Under tiden hörde jag att det var hundar som fick upptag runt omkring, berättar Viktor.

Han gjorde en paus i lockandet men fortsatte igen och efter en liten stund hörde han ljud som han förstod kom från en stor älgtjur.

– Den smällde med hornen i träden och gick ut på en frusen myr, där jag hörde hur det frasade i isen om honom. Jag lockade och då fick jag de första oxsvaren från honom, berättar Viktor.

Två oxlock

Tjuren kom närmare och närmare och vek plötsligt av åt höger – vilket var bra eftersom Viktor då inte riskerade att lägga sin vind mot tjuren.

Men sedan vek han vänster igen och ett tag såg det ut som om chansen att skjuta en fin älg skulle gå förlorad.

– Jag vet inte om han fick min vittring för han började springa och jag hörde att det gick snabbt för honom. Då gjorde jag två oxlock istället, två korta grymtningar, förklarar Viktor.

Tjuren vände om igen och kom strax fram i en öppning där Viktor kunde skjuta.

– Det är 19 taggar i hornet, men jag vet inte om alla räknas. Vi har inte hunnit väga den ännu. Jag har lockat ganska mycket för jag tycker att det är spännande. Men ofta har det blivit stolpe ut – till exempel av att någon hund fått tag i älgen, säger Viktor.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.
ANNONS ▼