Jaktnyheter

”Vi jagar luftvargar”

18 vargar har tilldelats i två revir i licensjakten i Gävleborg. Hittills har endast tre vargar fällts och nu kommer kritik från jägarhåll. Foto: Gettyimages

Nu höjs kritiska röster mot den pågående vargjakten i Gävleborg och Dalarna.
- Vi jagar luftvargar, vargar som inte finns, säger Johan Lundberg, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Gävleborg.
- När vi måste fatta beslut på gamla inventeringsresultat kan det bli så här tokigt, säger Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg.

"}}

Jaktjournalen kunde premiärdagen av licensjakten på varg berätta att revirvargarna i Tinäset, ett av de revir som jagas framförallt i Gävleborg men också en bit in i Dalarna, är försvunna.

Ny hane och tik har konstaterats under hösten. Nu har två vargar fällts och man tror att det är det nya paret.

Sex vargar återstår på tilldelningen och Jägarna har letat spår men hittar inga fler vargar.

Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet i Gävleborg, är kritisk till att jaktbesluten tas på förra vinterns inventering.

– Systemet är att man beslutar om jakten när man vet som minst hur det kommer att se ut vid jaktstarten. Det här fungerar inte – vi måste bestämma om jakten när vi vet hur många individer det finns i reviren, säger Johan Lundberg.

I Ödmården-Mörtsjön i Gävleborg är tilldelningen tio vargar. En tik har skjutits. Också där är det ont om nya uppslag.

”Hyfsat beredda”

Johan Lundberg

Simon Viklund är handläggare på länsstyrelsen har haft kontakt både med jägare och naturbevakare i området och de vittnar om få vargar i de områdena som betraktades som revir på vårvintern i fjol.

– Det går trögt och det var vi hyfsat beredda på. Vi har inte hittat speciellt mycket varg under årets inventeringssäsong i de båda jaktområdena, säger Simon Viklund.

Johan Lundberg på Jägareförbundet pekar på att de här leder till att många vargar förblir oskjutna och syftet med jakten, att minska koncentrationerna i de hårdast drabbade områdena, inte uppnås.

– Jag tycker att man måste ta beslut om jakten i nära anslutning till jaktstarten. Ett annat alternativ är att säga ”hopp och lek” till jägarna och besluta att 30 vargar får skjutas i Gävleborg. Då kommer de att skjutas där de finns, säger Johan Lundberg.

”Uppenbart fel”

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet i Dalarna, håller med till viss del.

– Det är uppenbart att det blir helt fel när man tar beslut på förra vinterns inventeringsresultat. Jag håller med Johan Lundberg när han talar om ”luftvargar”, säger Ulf Berg.

Han vill dock hålla fast vid modellen att hela revir ska bort

– Att skjuta någon varg här och där ger ingen effekt. Men man måste kunna ta jaktbeslut på färskare inventeringar och tillåta att vargarna skjuts på andra ställen – om de först utpekade områdena är tomma. Annars kommer vargstammen att fortsätta öka, säger Ulf Berg.

Förstår frustrationen

Simon Viklund på länsstyrelsen förstår jägarnas frustration.

– Vi hade väldigt gärna tagit beslutet om jakten senare, men de juridiska bitarna ställer till det. Det ska finns tid att överklaga, säger Simon Viklund.

Han konstaterar att jakten på lodjur och björn fungerar så, att varje län eller jaktområde tilldelas en kvot och att djuren fälls där de finns.

– Men den typ av jakt på varg godkändes inte i domstolarna. Den här formen för licensjakt är beslutad av Högsta förvaltningsdomstolen. Effekten kan bli tokig – som hos oss i Gävleborg i år, säger Simon Viklund.