Veterinärstiftelse ger bara bidrag till egna kliniker | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan granskning veterinär
Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har gett bidrag på över 25 miljoner till Anicura där de har aktieinnehav och styrelsepositioner.
Veterinärstiftelse ger bara bidrag till egna kliniker
När Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm tjänat stora pengar på sitt aktieinnehav i Anicura börjar de dela ut bidrag. Men bara till de egna Anicuraklinikerna. ”Det finns en självklarhet att det är Anicuras djursjukhus vi satsar på”, säger Djurskyddsföreningens Lillemor Wodmar.
Genom att sälja sina djursjukhus och starta Anicura tjänar Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm en halv miljard kronor. Men stiftelsen får inte vara vinstdrivande och måste följa sitt ändamål att ”verka för kvalificerad djursjukvård i Stor-Stockholm”. – Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för stiftelsen och ser till att den följer stadgarna som säger att man ska främja djursjukvården i Stor-Stockholm. Och det har man gjort genom att stötta djursjukhuset Albano och Bagarmossen med specialutrustning, säger Svenska Kennelklubbens VD Ulf Uddman.

Inte en stiftelse för Stor-stockholm

Djursjukhusen Albano och Bagarmossen ägdes 2010 av Stockholms regiondjursjukhus AB där bland annat Svenska Kennelklubbens ordförande Pekka Olson var styrelseledamot. Hela bolaget ägdes av Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm och stoppades in i det bolag som sedamera blev Anicura där stiftelsen, och i förlängningen hade ekonomiska intressen och styrelseinflytande. Men stiftelsens styrelserepresentantv i Anicura, Lillemor Wodmar, är stolt över det stiftelsen har bidragit med. – Vi heter stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm och vi byggde Bagarmossens djursjukhus. Så det finns en självklarhet när vi säger Stor-Stockholm att det är Anicuras djursjukhus vi satsar på, säger Lillemor Wodmar. Finns det inga andra än Anicurakliniker i Storstockholm? – Nej, tyvärr, säger Lillemor Wodmar.

25 miljoner kronor

Stiftelsens stöd har gett Anicura stora fördelar genom åren. Det har investerats i avancerad ultraljudsutrustning för att djursjukhuset Albano ska kunna bli Nordenledande inom operationer för vissa hjärtfel. Som enda privata sjukhus i Skandinavien har djursjukhuset Bagarmossen en bilddiagnostisk avdelning som stiftelsen utrustade med en ny datortomograf. Det sponsras med pengar för sommaröppet, laboratorium, neurologicentrum, renoveringar och unika ögoninstrument till en kostnad över 25 miljoner. När vi pratar med Ulf Uddman, VD på Svenska Kennelklubben vill han inte svara på stiftelsens ekonomiska stöttning till Albano och Bagarmossen. Man har köpt utrustning till Anicurakliniker där man också har ett aktieinnehav och styrelseposter?Det måste finnas andra kliniker i Storstockholm? – Ja, jo… Alltså vilka överväganden man har gjort där det får du fråga stiftelsen.

”Konkurrerande kliniker”

Och det blir allt tydligare att stiftelsen satsar på sina gamla djursjukhus snarare än regionen Storstockholm när Lillemor Wodmar pratar om handledning för specialistveterinärer. – Det kostar 3 miljoner och tar 3 år att utbilda en veterinär som jobbar i fyra år och sedan startar en konkurrerande klinik några kilometer därifrån. Roslagstulls djurklinik, Södertälje djurklinik, Farsta, Södra djursjukhuset – de flesta har utbildats vid Bagarmossen och det är inte gratis, säger hon. Förutom att ge tillbaka drygt 25 miljoner av de man tjänat på försäljningen av stiftelsens djursjukhus till Anicura har man under flera år lånat ut 100 miljoner kronor till dem.
Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm bildades och styrs av Svenska Kennelklubben, Svenska Djurskyddsföreningen och Svenska Blå stjärnan. ”Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm har till ändamål att verka för kvalificerad djursjukvård samt stationärvård i Stor-Stockholm. Stiftelsen skall erbjuda djursjukvård till en marknadsmässig kostnad.”

Daniel Sanchez 0300-30621 daniel.sanchez@jaktjournalen.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!