Jaktnyheter

”Verket” avvisar ansökan om förlängd vargjakt – ”så tramsigt”

Norska tjänstemän jobbar nu intensivt med förberedelserna för statlig avlivning av vargarna i reviren och Römskog. På den svenska sidan står det klart att Naturvårdsverket inte anser sig kunna ta beslut på en ansökan från Jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Naturvårdsverkets personal avvisar Jägareförbundets ansökan om förlängd vargjakt i Römskogsreviret i Värmland. Motiveringen är att en sådan ansökan måste komma från länsstyrelsen.
- Det är så tramsigt - Naturvårdsverket måste kunna verka för att vår ansökan på ett eller annat sätt går igenom, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.

"}}

Licensjakten på varg är över både i Sverige och Norge och bara två vargar har hittills skjutits i Römskogsreviret, som till 70 procent av ytan ligger i Norge.

Regeringen i Norge har beslutat att statliga tjänstemän ska utplåna gränsreviren Römskog och Bograngen. Det kommer att ske som skyddsjakt och då blir alla sätt att avliva vargarna tillåtna – exempelvis helikopter och löshundar som annars inte får användas i Norge.

Tar inte ställning

På svenska sidan vill Jägareförbundet ha förlängd jakttid, så att man verkligen får bort reviren. Länsstyrelsen i Värmland hänvisade till Naturvårdsverket och Jägareförbundet skickade in en ansökan.

På torsdagen tog Naturvårdsverket beslut.

– Det är bara länsstyrelserna som kan lämna in en sådan här ansökan. Vi tar inte ställning till om en förlängd jakt är möjlig juridiskt, säger Carl Johan Lindström, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman vid Jägareförbundet, är besviken.

– Det är så tramsigt. Nu har man försökt hitta argument i gamla konsekvensanalyser, om varför man inte kan ta ställning till vår ansökan, istället för att kommunicera och inhämta en tillstyrkan från länsstyrelsen, om det behövs, säger Gunnar Glöersen.

Jakten förbereds

Samtidigt är tjänstemännen vid Statens Naturoppsyn i Norge nu är i full färd med att planera hur den statliga jakten på vargarna i Römskog och Bograngen ska genomföras

– Vi bedömer nu var det finns förutsättningar, vilka instrument som är aktuella och eventuellt behov av att engagera lokala jägare eller skyddsjaktslag. Detta beror på förutsättningarna och vad vi anser vara mest effektivt. Vi kommer att kontakta lokala jaktlag om detta blir aktuellt, säger Morten Kjørstad, direktør for Statens naturoppsyn, i ett pressmeddelande.

Knut Arne Gjems, ordförande i Norges jägar- och fiskarförbund tycker att varg ska jagas i licensjakt och av vanliga jägare. Men han konstaterar att den rådande situationen, licensjakt som stoppades efter överklagningar och inte kunde bedrivas mer än fyra dagar i Norge, ger speciella förutsättningar.

Förstår beslutet

”En förlängning av jaktsäsongen skulle ta två-tre veckor och driva igenom politiskt och sedan skulle vi vara långt in i mars. En skyddsjakt skulle kunna inledas omedelbart. Det är barmark i bland annat Rømskog, så helikoptrar kan möjligen bli aktuella. Utifrån nuvarande förhållanden kan man förstå beslutet”, skriver Knut Arne Gjems i ett mejl till Jaktjournalen.

Gunnar Glöersen vill också att vargstammen ska förvaltas av vanliga jägare under licensjakt, men han är inte förvånad över de norska myndigheternas beslutsamhet i att få bort vargreviren.

– Det ligger i linje med hur Norge hanterar rovdjursfrågan. Skjuts det exempelvis för få järvar, så skickas tjänstemän att gräva ut järvar ur lyorna och avliva dem. Därför är det väldigt trist att de svenska myndigheters agerande kan omöjliggöra att reviren töms. Det räcker med att vargarna går in i Sverige, säger Gunnar Glöersen.