Jaktnyheter

”Vem fan snodde björnen i Rättvik?”

Peter Gropman ska försöka ta reda på vem som stal den uppstoppade kungabjörnen - och sedan lämnade tillbaka den. Foto: Lena Krånglin och privat, montage

Poddradio-journalisten Peter Gropman ska granska de märkliga turerna när en kungabjörn stals i Rättvik - och lämnades tillbaka inplastad.
- Jag ska försöka ta reda på vem som snodde björnen, säger Peter Gropman.

"}}

År 1888 sköt kung Oscar II en björnhona vid Lilla Björnmossen utanför Falun. Björnen stoppades upp stående på bakbenen och ägs av Naturhistoriska riksmuséet men har varit utlånad till Kulturhuset i Rättvik i 36 år.

Björnen har stått i entrén till Kulturhuset och varit en publikmagnet. Människor har kommit dit bland annat för att låta sig fotograferas intill den två meter långa björnen.

Natten mot den 7 maj 2021 gick inbrottslarmet på Kulturhuset, men då hade tjuvarna redan hunnit lämna platsen och försvinna med den uppstoppade kungabjörnen.

Många såg sig kallade att spekulera i vem tjuven kunde vara – bland andra professor Leif GW Persson. Han gissade på studentspex eller att den ställts i någon jaktstuga.

Lämnades tillbaka

Men efter tio dagar kom björnen till rätta. Den hittades inplastad utanför Kulturhusets entré.

– Arbetstiteln är ”Vem fan snodde björnen i Rättvik”. Jag ska försöka ta reda på vem som stal den och sedan lämnade tillbaka den, säger journalisten Peter Gropman.

Han jobbar på ett produktionsbolag som heter Iris Media. Uppdraget nu är att producera två längre podddradioavsnitt som ska sändas på plattformen PodMe någon gång nästa år.

– I true crime är det mycket elände, blod och mord. Det här är en gullig historia kan man säga, en cute crime. Dramaturgin med att en kungabjörn försvinner och sedan lämnas tillbaka är jättebra. Det finns flera spår som är intressanta att utforska, säger Peter Gropman.

Han har lagt ut efterlysningar i sociala medier och vill ha kontakt med människor som vet något om fallet. Under veckan kommer han att vara i Rättvik och göra intervjuer.