Värmländsk vargflykting fällde björn i Västerbotten

Värmländske vargflyktingen Lars-Göran Johansson fick på tisdagen skjuta sitt livs första björn. – Vi skulle jaga älg men fick två björnobsar, berättar Lars-Göran.

Lars-Göran Johansson, i orange jacka, tillsammans med jaktkompisarna och björnen han fällde på tisdagen. Foto: Privat

Lars-Göran fick nog av vargsituationen i norra Värmland och flyttade med familjen och hundarna till Västerbotten.

Nu jagar han i Tallträsk-Öravan VVO 3,5 mil väster om Lycksele. Han gick med sina laikor på jakten, men efter björnobsarna omgrupperade jägarna och en hundförare släppte sin jämthund.

Stod på pass

Lars-Göran blev placerad på pass.

– Jag stod så att jag såg ut över en liten myr. När hundföraren gick in på ståndet gick björnen loss och jag såg den komma över myren. Det här kommer att gå fort, tänkte jag. Den kom nära och jag sköt på 48 meters avstånd, ser jag på GPS:en, berättar Lars-Göran.

Det var en hanbjörn på 85 kilo, Lars-Görans första.

”Less på helvetet”

Han växte upp i nordöstra Värmland, i området mellan Klarälven och Malung som idag benämns som ”Svarta hålet” eftersom vargrevir tenderar att försvinna där.

– Farsan hade jakthundar och på den tiden var det inga problem med vargarna. Oron när man släppte hundarna var värst och för fem år sedan var jag less på helvetet och jag och frugan bestämde oss för att flytta till Västerbotten med hundarna. Jag är vargflykting men nu känns det hur bra som helst, säger Lars-Göran Johansson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼