Annons
Varma och torra försomrar tros drabba älgkalvar | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan älgkalvar
Älggkor får svårare att producera mjölk till kalvarna när det är varmt och torrt. Foto: Gettyimages
Varma och torra försomrar tros drabba älgkalvar
Varmt och torrt väder under vår och försommar tros vara anledningen till lägre slaktvikter och ökad dödlighet bland älgkalvar. Det visar ny forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Sveriges Radio refererar till den vetenskapliga studie som gjorts vid SLU i Umeå. Forskarna misstänker att värme och torka på vårarna påverkar älgstammen.– Dels kommer kor att behöva lägga energi på att reglera sin kroppstemperatur. Älgar är köldanpassade. De trivs inte i varm temperatur, då får de mindre energi till annat, till exempel att producera mjölk, säger Fredrik Widemo, en av forskarna, till Sveriges Radio.Dels ökar dödligheten bland älgkalvar, dels är de som överlever mindre. Det gäller framförallt Götaland och Svealand och det kan finnas en förklaring i riktigt varma dagar i maj och lite regn i juni.

Amerikanska studier

– Det finns studier från USA som visar att älgarna minskat eller till och med försvunnit från de sydligaste delarna av utbredningsområdet. Det är inte omöjligt att vi på sikt kommer att få se en vikande älgstam i delar av södra Sverige, säger Fredrik Widemo till Sveriges Radio. Forskningsstudien har hämtat sitt underlag i jägarnas observationer av antalet kalvar, samt kalvarnas slaktvikter, under de senaste 20 åren. I Götaland har medelvikten för slaktade älgkalvar minska från cirka 65 kilo vill 55 kilo och i Svealand från 70 kilo till 60 kilo.I Norrland är förändringen mindre. För 20 år sedan vägde kalvarna drygt 70 kilo och nu knappt 70 kilo.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!