Annons
Vargvalpar överlevde utan alfatiken | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
4 månader sedan vargvalpar
Vargvalparna i Långbogenreviret överlevde utan alfatiken. Arkivbild: Gettyimages
Vargvalpar överlevde utan alfatiken
Åtta vargar kvar i Långbogenreviret

Det finns åtta vargar kvar i reviret Långbogen i Östergötland. Fyra valpar har överlevt att alfatiken i reviret blev skjuten i juli.

SVT Öst citerar ett pressmeddelande från länsstyrelsen där det meddelas att spillning som hittats i reviret nu DNA-analyserats.

Provsvaren visar att alfahanen och tre fjolårsvalpar lever i Långbogen. Dessutom har man hittat spillning efter fyra valpar som föddes våren 2020, sannolikt någon gång i april.

Valparna överlevde

Länsstyrelsen utfärdade skyddsjakt i somras sedan vargarna i området börjat ge sig på tamboskap. I början av juli sköts alfatiken.

Valparna i Långbogenreviret var då alltså cirka tre månader gamla.

I Sverige har ett av argumenten för licensjakt först i januari varit att valparna får svårt att klara sig om någon av föräldradjuren fälls.

”Typiskt Sverige”

– Hanen och fjolårsvalpar hjälps åt att hand om valparna. I Finland startar man jakten i november och i Estland ännu tidigare. Det är typiskt Sverige att vara överförsiktigt hela tiden. Samtidigt måste man säga är det lättast att jaga varg när det är snö, säger Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!