Jaktnyheter

Vargvalp ihjälkörd i Dalarna

Vargvalpen blev påkörd vid Finnbo gård. Karta: Eniro

En vargvalp blev natten mot måndagen ihjälkörd på en väg i Smedjebackens kommun. Området ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret.

"}}

Viltolyckan inträffade vid 23.30-tiden på söndagskvällen på länsväg 635 vid Finnbo gård.

Enligt uppgift till Jaktjournalen var det två vargvalpar på vägen när bilisten kom. Den ena blev påkörd och dog på vägen.

– Bilisten blev ombedd att stanna på platsen och kolla om det var fler vargvalpar i närheten. En rovdjursjägare kallades också till platsen, men det var inga fler valpar synliga, berättar Gabriel Henning, pressinformatör vid polisen i Bergslagen.

Fem kilo

Enligt uppgift till Jaktjournalen uppskattades den döda vargvalpen väga omkring fem kilo. Polispatrullen tog valpen med sig och den kommer nu att sändas in till SVA för undersökning.

Beskedet om den bildödade vargvalpen kommer inte som någon överraskning för en lokal jägare som Jaktjournalen talat med.

– Vi har funnits varg i området i många år, säger jägaren.

Vargarna i Gåsmyrenreviret spårades första gången vintern 2013-2014. Den första hanen sköts i skyddsjakt sommaren 2018, då han börjat jaga i byar nära Hedemora. Han visade sig vara svårt skabbangripen och steril.

Året efter slog sig tiken i ihop med en ny hane, vilket Jaktjournalen har rapporterat om här.