Jaktnyheter

Vargtik från Sverige jagas i Norge

Norska skyddsjägare försöker få tag i en vargtik född i Värmland. Hon finns i ett område där det dödats många får. Foto: Gettyimages, montage

Mer än 150 får har konstaterats vargdödade i ett område i Norge. En vargtik född i Värmland jagas, men uppdraget är svårt då jägarna inte får använda löshund utan dispens.

Rovdyr.org rapporterar att det är mer än 150 får som dödats av varg i Sør-Trøndelag. Men mörkertalet är sannolikt stort eftersom det handlar om fribetande får.

Flera misslyckade skyddsjakter har genomförts.

– Vi har kämpat mycket för att komma in i vargen. Vid de första försöken hade vi inte tillgång till hundar och då var det väldigt svårt, säger Kåre Lilleberg, ledare för ett skyddsjaktslag, till Rovdyr.org.

Svenske stövaren Whisky

DNA-prover insamlade i Melhus och Heims kommuner visar att det är en svenskfödd vargtik från reviret Markvattnet i Värmland som uppehåller sig i området sedan i somras.

De norska jägarna måste söka dispens varje gång de vill använda drivande hund.

Svenske rovviltstövaren Whisky, blandning mellan plott, hamilton- och finnstövare som legat bakom många lyckades skyddsjakter i Norge, har lånats in av jägarna. Vid senaste försöket var det nära att man kom till skott.

– Då hade vi drev på vargen länge, men så småningom blev det mörkt, och vi fick ge upp, säger Kåre Lilleberg och fortsätter:

Behöver synobs

– Vargen gick förbi en passkytt, men observationen var kort, och vargen hade stor fart, så inga skott avlossades. Det här var jägarens beslut, och det stöder jag.

Det har kommit snö i området men den var till liten hjälp för jägarna.

– Snön försvann efter kort tid. Vi räknar med att vargen fortfarande finns i området, men den rör sig över stora områden. Vi måste ha en färsk synobs, annars kan vi inte hitta färska spår, säger Kåre Lilleberg.

Kommunerna i Sør-Trøndelag nu enats om att arbeta för att ha drivande hundar i beredskap kommande betessäsonger.