Annons
Vargläget kan leda till att fäbod i Ockelbo stängs | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan fäbod
Vargläget i Ockelbo hotar en gammal fäbod. Karta: Hitta.se
Vargläget kan leda till att fäbod i Ockelbo stängs
Sune Pettersson i Ockelbo har börjat fundera på att stänga verksamheten på sin fäbodvall i Ockelbo. Rovdjurssituationen gör att han inte orkar längre.
Det är Gefle Dagblad som i ett långt reportage berättar om 81-årige Sune Pettersson. Sedan 1966 har han drivit Gåsbäckens fäbodvall där människor kan fika och träffa kor av den utrotningshotade rasen fjällkor, getter, får och höns. Nu får Sune allt oftare rapporter från människor som sett vargspår runt gården. – Man är orolig jämt. Jag mår psykiskt dåligt av att slakta djuren som det är. Man får känslor för dem. Det sista jag vill är att behöva slakta en till kalv som skadats eller är döende, säger Sune Pettersson till Gefle Dagblad.

Fyra döda kalvar

Fyra kalvar dödades för några år sedan, och tidigare har kor skadats allvarligt av rovdjur. Vad kalvarna dött av kunde länsstyrelsens personal aldrig fastslå. Rävar har ätit på kadavren så att det inte gick att se. Sune har fått bidrag till så kallat rovdjursavvisande stängsel, men det är ett tungt och tidsödande arbete sköta staketet som omgärdar 23 hektar. Arbetsförmedlingen skickade arbetslösa, men de hade inga kunskaper i stängsling, så Sune avsade sig den hjälpen. Nu kan fäboden alltså komma att läggas ned på grund av rovdjurssituationen. På en månad har 20 observationer av varg rapporterats in från Ockelbo. Kommunen hyser fyra familjegrupper med varg. Gefle Dagblad intervjuar också rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen, som förklarar hur myndigheten ser på saken.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!