Jaktnyheter

Vargjakten i gång – fyra fälldes första dagen

Vargtiken i Gullsjö fälldes för finskstövare. Foto: Privat

Årets licensjakt på varg startades på söndagsmorgonen och efter premiärdagen har totalt fyra vargar fällts. Tre av vargarna fälldes i området Snösjön/Haraldsjön som delas mellan Dalarna, Örebro och Västmanland.

"}}

Två vargar i Haraldsjön, en i Snösjön och ytterligare en i Gullsjöreviret. Det är resultatet efter en första licensjaktdag.

I Värmland hade när jakten avbröts tidigare i eftermiddag ingen varg rapporterats fälld, vare sig i Immenreviret eller i Römskogreviret.

Årsvalpen i Gullsjöreviret. Foto: Bert Eriksson

Årsunge för stövare

Bert Eriksson, naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna besiktade den fällda vargen i Gullsjö.

– Det var en tik, årsunge, som drevs fram av stövare.

Enligt Bert var jaktlaget i reviret uppdelat i två grupper med över femtio personer i varje grupp. Under natten tills i dag kom 2-3 decimeter nysnö så det var bra spårningsmöjligheter.

– Jag tror de får jakt där imorgon med men då har jag inte beredskap, säger Bert till Jaktjournalen.

Alfaparet fällt

Fredrik Perols har besiktat de tre vargar som fälldes i Dalarnas södra gränsområden. I Snösjön sköt en tikårsunge på 25 kilo för hund, medan de två vargarna i Haraldsjön trycktes fram till skyttarna.

– I Haraldsjön sköts alfaparet, en tik på 35 kilo och en hane på 47 kilo. De gick ihop och tikens spår upptäcktes i närheten av hanens spår. Vi är precis klara med besiktningen nu.

Är det mycket varg i området?

– Vi har DNA från sexton olika vargar men har spårat ett gäng till i området. Dessutom vet vi att det finns en vandringsvarg här som vi nyss säkrade DNA från. Den vargen dödade 20 får på en ö Hjälmaren i november.

Snön försvinner snabbt

Enligt Fredrik Perols kommer jägarna i de två reviren göra en rejäl satsning i morgon. Det är flera grupper av jägare som jagar på flera områden i reviren men samarbetar med varandra.

– Det är nog sista chansen på ett tag. Man har i dag kunnat se hur snön försvinner i en rasande takt. Det har duggregnat och är varmt. Spårsnön kommer försvinna och sen ska det bli kallt, säger Fredrik Perols.

Fyra vargar fälldes den inledande jaktdagen på årets licensjakt. Foto: Fredrik Perols