Arkivfoto: Per Jonson

Vargjakten 2022 – kommentarer och analyser

I dag beslutades tilldelning inför licensjakt på varg 2022. Representanter från gröna näringar samt miljöorganisationer har olika syn på beskedet.

"}}

Gunnar Glöersen, rovdjursexpert på Svenska Jägareförbundet, är starkt kritisk:

– Konsekvensen av det här är att länsstyrelserna beslutar att vi ska ha 400 vargar i Sverige. Det är medianvärdet i de beräkningar som forskarna gjort, säger Gunnar Glöersen.

Vad tycker du om det?
– Det är helt orimligt när Sveriges Riksdag sagt att vi ska ha 170 till 270 vargar. Det är dags att våra politiker tar tag i myndigheterna och vad de gör, svarar Glöersen.

”Inte klokt”

Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare kan inte dölja sin frustration och besvikelse över tilldelningen.

– Det är ett slag i ansiktet på hela landsbygden och alla som bedriver näring – det är för djävligt helt enkelt. Men det är vad man kunnat förvänta sig och det är…ja, vad ska man säga…det är inte klokt. Inom vår förening har vi myntat ett annat uttryck, GYFS, som är gynnsam förvaltningsstatus och innebär att människan faktiskt ingår i ekosystemet och är en toppredator, säger Thomas Ekberg.

Inom Föreningen Sveriges Jägare vill man nu skapa opinion för att skjuta närgångna vargar.

– Det ska räcka med att man känner sig obekväm med rovdjurets närvaro, säger Thomas Ekberg.

”Herre Gud”

Ulf Berg, ordförande i Svenska Jägareförbundet Dalarna, tror att Jaktjournalens utsände försöker skoja.

– 33 i hela Sverige – skämtar du? Ja, Herre Gud. Och i Dalarna?, säger ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Dalarna, Ulf Berg.

I Dalarna blir det jakt på tre revir som delas med andra län.
– Totalsumman, 33 vargar, är på tok för låg – det borde ha varit en bit över hundra, till att börja med. Man borde åtminstone se till att vi håller de beslutade 300 och det gör vi inte. Det måste till en tvåstegsraket: 1) Se till att komma ned till 300, 2) Ändra reglerna så att vi kommer ned till 150 eller 170. Jag förstår att länsstyrelserna med nuvarande regler inte kan fatta något annat beslut, även om de skulle vilja, säger Ulf Berg.

”Sansat beslut”

Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen tycker länsstyrelsernas beslut är sansade.

– Det är ju lite som att välja mellan pest eller kolera. Vi vill ju inte att det ska vara någon licensjakt på varg när populationen har den numerär den har idag. Men med tanke på vilket uttag våra jägareförbund kampanjat för är detta bättre, säger han.

Svenska Rovdjursföreningen är enligt Magnus Orrebrand inte principiellt motståndare till jakt, däremot anser de att bara skyddsjakt ska användas för att ta bort problemindivider. Först när populationen är tillräckligt stor kan det bli aktuellt med licensjakt.

– Den frågan får vi ofta och vi har inget eget svar på det. Vi vill ha balanserade rovdjursstammar. Det är forskarna som ska besluta om exakt hur stora de ska vara.

Magnus Orrebrant efterlyser mer tydlighet i vargfrågan både från myndighetshåll och politiker.

– Det är i dag svårt att veta vad som gäller och detta skapar frustration både hos oss och naturligtvis även hos jägarorganisationer. Det hade varit bra om exempelvis Naturvårdsverket är tydliga och kommunicerar vad som gäller och vad vi har att förhålla oss till.

”Väldigt besvikna”


Göran Eriksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Örebro län, är kritisk.

– Vi är naturligtvis väldigt besvikna över att länsstyrelserna inte tagit chansen att etablera en förvaltning som är värd namnet utan släpper tillväxten fri, säger Göran Eriksson.

Han oroas över att EU-regler kan förhindra större uttag i vargstammen i framtiden. Ett faktum som Jägareförbundet pekat på.

– Om man vill minska stammen riskerar avskjutningen att bli så stor att det inte tillåts av det regelverk som finns. I praktiken har vi nu ett mål på 400 vargar, säger Göran Eriksson.

”Skrämmande”

Jonas Heimer, jägare i Ockelbo, är mycket besviken över den knappa tilldelningen i Gävleborg. Länet har 8,6 länsegna revir och enligt Svensk Jakt skulle det behöva skjutas 40-50 vargar för att nå ned till förvaltningsmålet på fyra revir.


– Det är skrämmande med en tilldelning på tolv vargar i Gävleborg. Vi skulle lätt kunna skjuta 60 vargar – då skulle stammen inte öka här. I Ryssjö-reviret tyckte länsstyrelsen att de gjorde det bra i förra jakten, när de beslutade att reviret skulle utplånas. Men vi har föryngring där igen – och det vet nog länsstyrelsen inte om, säger Jonas Heimer.

Centerns talesperson: för låg licenskvot

Daniel Bäckström är riksdagsledamot för Centerpartiet från Säffle kommun i Värmland och partiets nye talesperson i jaktfrågor.
– Utan att ha sett besluten är den spontana kommentaren att licensjakt på totalt 33 vargar är för lite. Vargstammen kommer att fortsätta öka. Det här står inte alls i proportion till riksdagsbeslutet om antalet vargar, säger Daniel Bäckström.

Han syftar på beslutet att det ska finnas 170-270 vargar i Sverige.

– Med alla föryngringar kan vi få cirka 400 vargar trots den kommande licensjakten. Blir det så måste vi få en anpassning till det i förvaltningsplanerna, kommenterar c-talespersonen.

Den förra licensjakten i januari i år hade en kvot på 24 vargar, fördelat på fyra län. Då fick sex vargar fällas i Värmland. I januari 2022 tillåts jakt på nio vargar i Värmland. Sex vargar får fällas i Immenreviret som delas med Örebro län. Tre vargar för fällas i Römskogreviret vid gränsen till Norge.

”Vad har blott nio vargar för betydelse?”

– Man kan fråga sig vad det egentligen har för praktisk betydelse att ha jakt på blott nio vargar i Värmland. Det finns betydligt fler revir och vargar kvar, särskilt efter vårens föryngringar, konstaterar Daniel Bäckström.

Vid Centerstämman som genomfördes nyligen beslutades att jobba för en intention att sänka målet för vargstammen. I ett första etappmål ska antalet vargar begränsas till 170 och på sikt till 150. Men de siffrorna är inte riktigt huggna i sten än om man lyssnar på c-talespersonen för jaktfrågor.

– Det finns en tydlig inriktning i debatten att det är fler än de som finns i varglänen Värmland och Gävleborg som vill ha en minskning av vargstammen. Men jag vill återkoppla senare för att tydliggöra om det här efter att vi jämfört siffror tillsammans, förklarar Daniel Bäckström.

”Fruktansvärt besviken”

Jägaren Dyltajanne Gson i Örebro län kommenterar tilldelningen i vargjakten, på Facebook.

”Det låter stort när LST Örebro går ut och meddelar att 18 st vargar får fällas i Örebro län. Men alla 3 revir delas med andra län så i verkligheten är det BARA 7 vargar som ska fällas av 73 st som inventerade i Örebro län i vintras. Det blir ett uttag på 10 procent och det är en tillväxt på 20, istället för att minska så ökar populationen. Fruktansvärt besviken.”

Dystra besked

John Widegren, Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson, blev dyster av dagens besked.

– Man gör på det här viset för att stammen sakta ska tillåtas att växa. Det är olyckligt! Nu fanns en chans att göra ett rejält uttag och minska stammen, det uteblev. Sverige behöver ta en ny inriktning på vargpolitiken och det första måste vara att minska stammen. Bara sista veckorna har vi sett hur ett antal angrepp skett på tamdjur och det kommer öka. Det hotar biologisk mångfald och försämrar livsmedelsproduktionen. Framför allt hotar det människors möjlighet att leva och verka på landsbygden. Jag tror att vi kommer se ökat tryck från människor i frågan och spänningen kommer öka mellan stad och land.

– Det här är inte en utveckling som vi Moderater kan stå bakom. Det behövs att riksdagen sätter ner foten, vargstammen måste minskas för en stärkt landsbygd. Moderaterna säger att stammen ska ner till 170, säger John Widegren.

JRF vill att det fälls 268 vargar

Henrik Tågmark vid Jägarnas Riksförbund, JRF, riktar som väntat hård kritik mot att det bara får skjutas 33 vargar i januari.

– Helt uppenbart bryr man sig inte om socioekonomiska faktorer, angrepp på tamdjur eller medborgarnas rädsla när man beslutar om licensjakt på varg, kommenterar Henrik Tågmark, rovdjursansvarig i förbundsstyrelsen för JRF.


Jägareförbundet anser att det bör fällas minst 100 vargar. JRF-matematiken om vargstammen slutar i sin tur med att 268 vargar måste skjutas för att komma ner till målet om 170 vargar. Den räkneoperationen bygger på den senaste inventeringen av vargstammen och den beräknade föryngring som skett därefter.


– Först vill vi nå ner nivån till 170 vargar. Sedan vill vi arbeta för att ytterligare sänka stammen, förklarar Henrik Tågmark.

WWF hade helst sett en paus

Peter Westman, biträdande generalsekreterare i WWF, hade gärna sett att myndigheterna inte beslutat om licensjakt på varg nu i vinter.

– Med tanke på den osäkerhet som gäller kring inventeringssiffrorna och den prekära genetiska situation vargen befinner sig i så hade WWF velat se att myndigheterna, utifrån försiktighetsprincipen, hade pausat licensjakten i år. Eller åtminstone hade vi önskat en betydligt lägre jaktkvot än 33 djur som ju är en cirka 30 procentig ökning i förhållande till förra året.

Hur ställer ni er till antalet tilldelade vargar?
– Vi tycker alltså inte att den beviljade jaktkvoten lever upp till den standard en klok förvaltning av våra få vargar behöver ha, säger Peter Westman.