Annons
Vargforskare varnar för svensk varg- och skogspolitik - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 veckor sedan vargpolitik
SLU-forskare varnar för den svenska politiken avseende skog och vargar. Foto: Gettyimages
Vargforskare varnar för svensk varg- och skogspolitik

Vargforskaren Guillaume Chapron fortsätter sin kamp för att ändra den svenska vargpolitiken. Nu tar han också ett större grepp och uppmanar företrädare för andra EU-länder att hantera den svenska politiken för biologisk mångfall med "högsta möjliga skepsis och granskning."

Guillaume Chapron är forskare vid Grimsö viltforskningsstation, som lyder under SLU. Han har i minst tio år kämpat för att stoppa svensk vargjakt.

Chapron anser att Sverige skulle ha minst 1.700 vargar, men hans förslag är 600 vargar i 100 revir (se länk nedan).

SVT berättar att Chapron fått en artikel publicerad i vetenskapliga tidskriften Science. Där går han till attack mot den svenska miljöpolitiken och pekar ut vargpolitiken och skogspolitiken som områden där Sverige ska ha gått emot EU:s lagar.

”Svensk uppfinning”

– Man skulle kunna säga lite cyniskt att det är en form av svensk uppfinning, att hitta alla möjliga kryphål för att inte följa EU:s lagar om biologisk mångfald, säger Guillaume Chapron till SVT.

Nästa år tar Sverige över den roterande posten i EU:s presidentskap och Chapron varnar för att ökat svenskt inflytande riskerar att bromsa miljöarbetet inom unionen.

– Med Sverige i förarsätet är det osannolikt att något bra händer för den biologiska mångfalden, menar Chapron till SVT.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!