Jaktnyheter

Vargdrabbade Torrbo VVO ställer in älgjakten

När Fredrik Remes besökte jaktmarken i söndags hittade han inga älgspår men väl färska vargskitar. Foto: Privat

Jägarna i Torrbo viltvårdsområde i Smedjebacken i Dalarna har beslutat ställa in höstens älgjakt. Anledning: De lever med två vargrevir och nu finns det inte längre utrymme för mänsklig älgjakt.

"}}

– Jag vill kunna jaga även i framtiden – och jag vill att mina barn ska få chansen att jaga. Nu måste vi bromsa i tid för att inte krascha älgstammen helt, säger Fredrik Remes, markägare och jaktledare i Torrbo VVO.

Laget har 1.300 hektar jaktmark mellan Smedjebacken och Säter i Dalarna. Sedan uppemot tio år tillbaka finns där ett vargrevir som fått namnet Gåsmyren.

Nytt revir avslöjades

I somras kördes en vargvalp ihjäl av en bil i reviret, norr om Smedjebacken. När svaren från DNA-proven kom visade det sig att valpen var en avkomma till en vargtik född i Gåsmyren – hon hade slagit sig ihop med en hane från Norge och bildat eget revir som fått namnet Järsjön.

– Idag ser vi mer vargspår än älgspår på marken. Vi började grubbla på vad som kunde vara en vettig avskjutning i älgjakten och kom fram till att ställa in jakten. Det blev ett enhälligt beslut på årsmötet, berättar Fredrik Remes.

Vargarna har också gjort det svårare att bedriva löshundsjakt i området.

Tjusningen med älgjakt

– Det är klart att vi skulle kunna banda, men då går mycket av tjusningen med älgjakten förlorad. När man är uppvuxen med löshundsjakt är det den man längtar efter inför hösten. Så fort hundarna blir stilla på pejlarna tänker man att det är varg, usch, säger Fredrik Remes.

Torrbo VVO ingår i Hyttornas älgskötselområde, som till stor del består av bolagsskog. Planen har varit att skjuta 3,8 älgar per tusen hektar under älgjakten. Det är för mycket, menar Fredrik Remes.

– Jag tycker att avskjutningen är alldeles för hög, framförallt när vi har både varg och björn. Men jag har också förståelse för jägarna i lag på bolagsmarker går ut och jagar – annars riskerar de att förlora sin jakt. Vi som jagar på privata marker har möjlighet att avgöra om älgstammen är jaktbar eller inte – och naturligtvis hoppas jag att andra lag inspireras av oss, säger Fredrik Remes.

Lämnar ÄSO:t?

Hos honom har det fötts en tanke om att lämna Hyttornas älgskötselområde. Det finns större markägare som ogillat de höga avskjutningstalen och lämnat området.

– Vi skulle kunna hitta bra samarbete med andra markägare. Men det här är bara min egen tanke, som alla medlemmar i laget måste få en chans att tycka till om, säger Fredrik Remes.

Jaktjournalen berättade på måndagen om Harbergets älgskötselområde som ligger i kommunerna Borlänge, Gagnef och Insjön och ligger sex-sju mil fågelvägen från Torrbo i Smedjebacken. Hela älgskötselområdet har ställt in jakten.

– Det är klart att vi inspirerats av jägarna i Harberget i vårt beslut – att de slutade jakten efter fem dagar i höstas och nu ställer in höstens jakt helt, säger Fredrik Remes.