Jaktnyheter

Vargdebattör utsatt för nattlig skadegörelse

Benneth Thyr fick påhälsning av människor som uppenbart ogillar hans åsikter om vargen. "Låt vargarna leva", står det bland annat. Foto: Privat
Natten mot måndagen utsattes vargdebattören Benneth Thyr för skadegörelse vid sitt hem i Trönödal utanför Söderhamn. Någon eller några lämnade sina tydliga budskap som de skrev på Bennehs bil – bland annat "Låt vargen leva".
– Jag vaknade vid 02-tiden av att hundarna skällde. Jag skrek åt dem att vara tysta. På morgonen upptäckte jag skadegörelsen, berättar Benneth. Han deltar i aktivt i vargdebatten och startade i våras Facebooksidan Rädda löshundsjakten, som nu har närmare 6 000 medlemmar. Jaktjournalen berättade om Facebookgruppen i februari. Det förs också diskussioner om att Benneth ska starta en lokalavdelning i Hälsingland inom Landsbygdspartiet oberoende. Partiet vill ha bort vargen från Sverige. Benneth satt som ordförande i Dreverklubben i Gävleborg i fem år och är djupt oroad för hur det ska gå med löshundsjakten när vargstammen förtätar sig och snart täcker flera hela län.

Polisanmäland

På måndagsmorgonen hittade han sin bil nedmålad med texter. Det stod bland annat ”Mördare” och ”Låt vargen leva”. – Färgen, som jag tror var marinad eller soja eller någonting, gick att tvätta bort. Vindrutetorkarna var sönderböjda och alla däcken tömda på luft. Två av däcken gick inte att fylla igen, så de fick jag byta ut. Jag har lämnat in en polisanmälan, berättar Benneth. Förövarna försökte också gå lite längre i sitt sabotage. De hade öppnat ett mindre fönster till huset och börjat måla på insidan av fönstret. Men då började Benneths drevrar skälla. – Jag tänkte att de levde om utan anledning och skrek åt dem att vara tysta. Det fick säkert aktivisterna att avbryta och sticka härifrån. Det är tufft klimat för oss som deltar i vargdebatten, konstaterar Benneth.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21