Jaktnyheter

Vargattacken knäckte Stefans jämthundstik psykiskt

Stefan Blomkvist och hans två jakthundar som attackerades av varg. Han bedömer att jämthundstiken inte kommer att funka som jakthund mer. Foto: Gettyimages och privat, montage

- Jämthunden kommer nog aldrig att bli en jakthund mer. Hon vågar knappt gå ut.
Det säger Stefan Blomkvist, som fick sina två älghundar attackerade av varg i Gagnef den 2 september. Nu står det också klart att länsstyrelsen avslår hans ansökan om skyddsjakt på vargarna.

"}}

Jaktjournalen har berättat om Stefan Blomkvist som gick ut för att träna sina älghundar, en jämthundstik och en blandtik, jämte, stövare och gråhund. Han släppte tidigt på morgonen och hundarna fick upp älg.

Psykiskt knäckt

Ganska snart hörde han att hundarna skrek på ett onormalt sätt. Med 200 meters mellanrum attackerades de båda hundarna av varg och Stefan hittade dem efter en stund då de flytt till bilen.

Fysiskt verkar de båda tikarna bli återställda. Men den åttaåriga jämthunden är knäckt psykiskt, tror Stefan.

– Hon blir nog aldrig mer någon jakthund. Går vi ut en sväng så vill hon i stort sett bara gå hem. Släpper jag henne i skogen, så lämnar hon inte mina fötter. Blandtiken är jaktidiot och återkommer nog när såren efter bettskadorna läkt, säger Stefan.

Nekas skyddsjakt

Han menar att vargarna i Gimmen-reviret under årens lopp ställt till med så mycket problem för jägare och tamdjursägare, att det nu borde vara rimligt att ta bort reviret. En skyddsjaktsansökan har lämnats in till länsstyrelsen, som dock säger nej.

Länsstyrelsen motivering är bland annat att inga andra attacker mot tamdjur inträffat i reviret det senaste året. Länsstyrelsen hävdar också att det revirmarkerande paret i området har bytts ut flera gånger och att angrepp mot tamdjur inte kan härledas till det nuvarande alfaparet.

– Jag har begärt att få se bevis på att vargarna i reviret bytts ut. Jag skulle få besked snabbt men ännu har länsstyrelsen inte hört av sig. Jag undrar om de menar att alfaparet bytts ut mot andra vargar som fötts i reviret, säger Stefan Blomkvist.