Jaktnyheter

Vargattack i skånska Höör

En ensam varg tros ha dödat ett får i en besättning i Höör. Karta: Hitta.se

En vargattack upptäcktes på lördagen på en gård i skånska Höör.

"}}

En tacka av lantrasen gutefår hittades död.

– Det fanns ett tiotal får i hagen och den intilliggande ligghallen. Tackan hade blivit tagen i hagen, berättar Nils Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen i Skåne.

Hagen har fårnät och övergångar som är byggda i trä. Men Nils Carlsson kan inte säga hur vargen tagit sig in i hagen. Alternativen är att den hoppat, gått via en övergång eller krupit.

– Vi har fått snö i Skåne och då blir det hysteriskt många människor som ger sig ut. Vi hade både skid- och pulkaspår, till och med inne i hagen, och det försvårade spårningen. Men den kan ha krupit eftersom hagen är kuperat och det är svårt att få stängslet tätt mot marken, säger Nils Carlsson.

Han tror att det nu finns fyra vargar i Skåne. Dels ett par som spårats i trakterna av Kristianstad och dels två ensamma vargar.

Det finns en uppgift att chefer på länsstyrelsen beordrat att ingen informationen om vargattacken ska lämnas ut. Stämmer det?

– Det har förts en intern diskussion om att vi skulle vänta med informationen tills vi får svar på DNA-analyser. Men det är långt ifrån alltid som vi får DNA-prover som fungerar. Jag har förklarat att det måste vara besiktningen som gäller – för att varsko jägare och andra djurägare i området, svarar Nils Carlsson.