Jaktnyheter

Vargar stoppar SM-vinnarna Helena och taxen Olle från jakt på hemmamarken

Helena Gustafsson och Mariebergs Unik, Olle, som vann Drev-SM för taxar på måndagen. Foto: Privat

Helena Gustafsson har en fantastisk tax i Mariebergs Unik, Olle som han kallas till vardags. På måndagen vann de Drev-SM för taxar , men hemma i Nyhammar i Dalarna kan de varken jaga eller träna - på grund av varg.

"}}

– Nu har jag hämtat mig lite grann från gårdagen. Jag är tävlingsmänniska och har prestationsångest och blir så fruktansvärt nervös – det går inte att beskriva. Jag kommer knappt ihåg vad som hände, berättar Helena när Jaktjournalen ringer och gratulerar på tisdagsmorgonen.

Hon är 48 år och är född och uppvuxen i Nyhammar. Pappa Ulf Augustsson är känd i taxkretsar och har haft tax sedan 1980-talet och är domare i drev och spår.

SM-trea 2010

Helena är ingen nykomling i SM-sammanhang. 2010 blev hon trea med taxen Hammarskallets Egon.

– Han fick fel på kortisolhalten och jag blev tvungen att ta bort honom när han var elva år. Då hade jag haft otur med flera hundar som inte blev så gamla och jag tänkte att det inte skulle bli någon mer tax, berättar Helena.

Men så fick hon kontakt med taxuppfödaren Carl Söderberg och han parade Mariebergs Vilda, som vunnit SM, med Moltemyrans Storm, som vunnit norska mästerskapen. Då slog Helena till och Mariebergs Unik, Olle, kom in i hennes liv.

Ingenting fattas

– Det är ingenting som fattas hos den här hunden. Han är fantastiskt social och har ett psyke av stål. Det spelar ingen roll om det är fullt med folk omkring honom – han tar det lugnt, berättar Helena och räknar upp hans jaktliga egenskaper:

Fantastiskt sök och jättefin nyansering i skallet, så att det hörs exakt vad han håller på med, om det är tappt eller kontakt med drevdjuret.

– När han kommer ikapp sjunger det bra i skogen.

Inkallningar på fullt drev

Inkallningen hos den fyraårige taxhanen har också varit utöver det vanliga. Helena har haft förmånen att kunna kalla in sin hund på 300-400 meters avstånd.

– Just i år har han haft lite knäck i lurarna när jag kallat inom honom. Men under tävlingarna i går kallade jag in honom två gånger på fullt drev. Tror du att jag var glad? säger Helena och skrattar.

När det gäller söket har hon gått målmedvetet till väga för att Olle ska jobba självständigt.

– Jag har tagit det lugnt och låtit honom utforska markerna på egen hand. Det går inte att ha fulla skogen i folk som väntar på att det ska bli drev, då blir man stressad och vill att hunden ska få upp någonting snabbt, säger Helena.

Drabbade av vargar

Hemma i Nyhammar, där familjen har marker, tynger vargsituationen. Vargarna är ända fram till byn och Helena släpper helst inte Olle på hemmamarkerna.

– För ett par år sedan blev farsans tax attackerad. Jag stod 700 meter ifrån och de skriken jag hörde från hunden vill jag aldrig höra igen. Jag kastade mig i bilen och åkte dit och hittade hunden liggande i skogen – och vargen stod en bit bort, berättar Helena.

Pendlar till jaktmark

Pappans tax är nu återställd och jagar igen. Men Helena väljer att jaga på marker hon fått tag i nära Fäggeby utanför Hedemora. Det blir cirka 20 mil tur och retur för att kunna släppa den duktiga taxen.

– Vi jagar allt det Olle jagar, rådjur, hare, räv och även kronhjort.

Nu närmast väntar SM för småhundar. Nästa går blir det Nordiska mästerskapen och så blickar Helena och Olle redan framåt mot 2022 års Drev-SM för taxar, då Olle ska försvara årets seger.

– Det ser jag fram emot även om jag vet att jag kommer att vara så nervös att jag är helt kräkfärdig, säger Helena Gustafsson.