Jaktnyheter

Vargar i Prästskogenreviret dödade sexårig jämthanne under älgjakt

En sexårig jämthanne dödades av flera vargar som spårat 500-600 meter fram till platsen där jämten ställt älg på grannmarken i lördags. Attacken skedde i reviret Prästskogen i Gävleborg. Arkivbilden är på en jämte som dödats av prästskogsvargar för sex år sedan. Foto: Privat

I januari är det licensjakt på sex vargar i reviret Prästskogen. Men för en sexårig jämthundshanne är det för sent. Jämten blev dödad i lördags under älgjakt i reviret, när han ställt älg och hundföraren var på väg mot ståndplatsen. Hundens ägare var bara 30 meter från en av vargarna.

"}}

Hans Nordin är inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Gävleborg när det gäller stora rovdjur. Han var ut till platsen för angreppet. Attacken i lördags skedde i närheten av byn Gåda, norr om Ljusdal.

– Platsen tillhör Prästskogenreviret och det var två-tre vargar som utförde attacken, säger Hans Nordin.

Det har tagits DNA-prov både på spillning och urin från varg som hittats vid platsen för att försöka få svar på vilka vargar som var på plats vid angreppet. Att det gjorts revirmarkeringar bekräftar att minst ett av föräldradjuren i reviret var med vid attacken.

Vargarna hade spårat en halv kilometer

– Det var ståndskall från jämten. Spår i snön visar hur vargarna följt 500-600 meter och spårat fram platsen där det var älg och hund, kommenterar Hans Nordin.

Prästskogen delas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. I januari är det licensjakt och beslutet är att det får fällas sex vargar i reviret.

Det är inte första gången en jakthund attackerats av varg i reviret.

Flera attacker under en tioårsperiod

­– Sett till en tioårsperiod är det ganska många hundar som tagits, kommenterar Hans Nordin.

Attacken skedde på en mark där han själv jagar. Det var en hundförare från grannlaget som var in på marken för att hämta sin hund från ståndplatsen. Det var inte Hans Nordin som gjorde besiktningen efter attacken.

– Det var fruktansvärt för ägaren, säger han om attacken.

”Vi är ganska luttrade att ha varg”

Hans Nordins eget jaktlag var färdiga med säsongens älgjakt på den mark där angreppet skedde i lördags. Då har det varit löshundsjakt som vanligt eftersom det inte varit någon vargattack på senare tid.

– Vi är ganska luttrade med att ha varg på markerna, förklarar Hans Nordin.

Men i lördags var det alltså dags.

Hundföraren från grannlaget hade gått in på marken för att hämta sin jämte innan det blev mörkt på eftermiddagen.

Hundföraren såg en varg 30 meter bort

– När han närmade sig ståndplatsen blev det plötsligt tyst och han anade att något var fel. Sedan såg han vargspår. Därefter såg han en vargarna 30 meter bort, berättar Hans Nordin.

När jämtens ägare kom fram till platsen var det för sent. Den dödade sexåriga jämten var illa tilltygad. Vargarna hade börjat äta av den sönderslitna kroppen. Det finns bilder hos länsstyrelsen.

– Men ägaren vill inte att det ska visas, kommenterar Hans Nordin.