Jaktnyheter

Varg snabbt fälld i Homna

Vargspår både utanför och innanför stängslet i kohagen fick länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt. Vargen fälldes snabbt. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Det gick snabbt för skyddsjägarna i Homna i Hälsingland att fälla en varg som länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på.

"}}

Under tisdagseftermiddagen meddelade länsstyrelsen i Gävleborg beslut om att en varg får fällas i byn Homna. Beslutet kom efter att tre ungvargar under en längre tid jagat bland hus och gårdar i byn.

I helgen som gick kastade en ko en nästan fullgången kalv och det fanns vargspår både utanför och i hagen. Djurägare och länsstyrelsepersonal tror att kon blev så stressad av vargarna att hon kastade sitt foster.

Vargproblemen i byn har eskalerat under ett halvårs tid.

Vargarna som rör sig i området ska vara tre ungdjur som kommer från reviret Loberget, där man inte kunnat hitta föräldradjuren i vinter.

Nära kohagen

Redan under sena tisdagskvällen, bara några timmar efter länsstyrelsens beslut, kom alltså skyddsjägarna till skott.

– Vargen sköts vid 22.20-tiden några hundra meter från kohagen där vargarna varit tidigare, berättar Sone Persson, besiktningsman på länsstyrelsen, som är på väg till platsen när Jaktjournalen når honom.

Tjänstemännen på länsstyrelsen har som plan att försöka förmå de tre vargarna att lämna området – genom jakt på en av dem i taget.

”Att det inte är exakt klarlagt vilken individ i exempelvis en familjegrupp av varg som orsakat allvarliga skador på tamdjur bör inte innebära något hinder för att medge skyddsjakt. Det är dock lämpligt att jakten medges efter en individ i taget. Jakten bör om möjligt riktas mot den individ som mest sannolikt bedöms som skadegörande”, skriver Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen, till Svensk Jakt.