Jaktnyheter

Varg skjuten söder om Sveg – kan finnas en till i området

En varg sköts från helikopter. Nu är frågan om det finns en problem varg till i området. Arkivbild: Gettyimages

En varg har skjutits i skyddsjakt söder om Sveg. Men det kan finnas en varg till i området. Alternativet är att den nu skjutna vargen vandrade cirka sju mil under sitt sista levndadsdygn och jagade renar hos tre samebyar.

"}}

– Under helgen dödades totalt tre renar i Tåssåsens sameby, cirka två mil ostsydost om Sveg. På måndagsmorgonen ringde företrädare för samebyn och då var vargen mitt in i renhjorden, berättar Olov Hallquist, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

En tjänsteman på länsstyrelsen meddelade muntligt beslut att vargen fick skjutas. Den fälldes från helikopter av myndighetens egen personal.

– Det var en hane på 33 kilo, säger Olof Hallquist.

Den sista renen den hann döda i Tåssåsen hittades helt oäten.

Larm från andra samebyar

Under söndagen kom också det larm om varg som befann sig inne i renhjordarna i Mittådalens sameby.

– Det är cirka 3,5 mil söder om platsen där vargen dödade renar i Tåssåsen. Vi fattar inte varför den lämnat en död ren och vandrat till en annan sameby, om det nu är samma varg, säger Olov Hallquist.

Är det en och samma vargindivid ska den sedan ha vandrat norr ut igen och kommit in i renhjordar som tillhör Handölsdalens sameby, och slutligen jagat renar i Tåssåsen igen och blivit skjuten.

– Det som talar för att det är en och samma varg som varit i alla tre samebyarna, är att det är helt lugnt sedan fick sköt varghanen i måndags. Men vi har samlat spillning i de andra samebyarna och kommer att få svar på om det är en eller flera vargar, säger Olof Hallquist.