Jaktnyheter

Varg skjuten i natt

En av skyddsjägarna kom till skott vid 01.30-tiden i natt. Foto: Privat

En varg sköts natten mot måndagen i Ovanåker i Hälsingland. Det var en tanig hanvarg som misstänks vara född i reviret Loberget.
– Jag är väg dit för att besikta vargen, säger Sone Persson vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Tre vargar började i höstas röra sig frekvent i byarna Homna, Gammelhomna, Finnstuga och Voxna i Ovanåkers kommun i Hälsingland.

Under vinterns inventeringar lyckades länsstyrelsens personal i Gävleborg och Dalarna aldrig hitta några spår efter föräldradjuren i reviret.

DNA-analyser visade sig att det var tre avkommor från Loberget som satt i system att jaga kring hus och gårdar i området.

Ko kastade foster

I mars kastade en ko ett nästan fullgånget foster. Det fanns vargspår både omkring och i kohagen och man tror att kon blev så stressad av vargarna att hon inte fick behålla kalven.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt och en av de tre ungvargarna fälldes snabbt.

Men problemen med närgångna vargar fortsatte i byarna och den 3 april beslutades om ytterligare en skyddsjakt, som även den genomfördes snabbt.

Sedan upphörde vargobservationerna i området, men bara för en kort tid. Den 27 juni beslutade länsstyrelsen om en tredje skyddsjakt.

Dödad tacka

”Under mitten av maj och in i juni månad har länsstyrelsen mottagit ett tiotal rapporter om synobservationer av varg i området kring Finnstuga, Voxna, Homna och Gammelhomna i Ovanåkers kommun. De flesta av dessa observationer i anslutning till bebyggelse. Den 27 juni påträffades en död tacka i en hage i Finnstuga. Länsstyrelsen genomförde samma dag en besiktning av det slagna fåret och kunde konstatera att skadan troligen är orsakad av varg”, skrev länsstyrelsens personal i samband med det senaste skyddsjaktsbeslutet.

Natten mot måndagen blev det utdelning för skyddsjägarna, två man som postat ut för vakjakt.

Vargen fälldes i Voxna., där kartnålen sitter i kartan.

Topsas för DNA

–  Vid 01.30-tiden dök vargen upp cirka 300-400 meter från den hage där tackan dödades förra veckan. Vargen blev kvar på platsen och vi tror att det är samma individ som vi fått kamerabilder på under två-tre veckors tid. Den är högrest och spinkig. Jag kommer att topsa den för DNA-prov som ska visa om det är den tredje ungvargen från Loberget, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, som under förmiddagen kommer att besöka platsen för skyddsjakten.

DNA-prover ska visa om det är den tredje ungvargen från reviret Loberget som nu skjutits. Foto: Privat