Jaktnyheter

Varg skjuten i fårhage – jägare vaktade fåren

Här är vargen som sköts i Växbo på tisdagskvällen. Foto: Länsstyrelsen

En varg sköts på tisdagskvällen i en fårhage i Hälsingland. Länsstyrelsens bedömning är att vargen skjutits i enlighet med paragraf 28, som ger rätt att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.

Vargen fälldes i byn Växbo nordost om Bollnäs. Skytten var en jägare som fått i uppdrag av djurägaren att skydda fåren efter attacken i måndags då fyra får dödades och två får skadades.

Jaktjournalen har skrivit om måndagens attack här.

– Vi besiktade de döda fåren på måndagskvällen. På tisdagsmorgonen kom vargen tillbaka till fårhagen. Då lyckades man mota bort den med skrämskott, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson.

En jägare satt sig på vakt i fårhagen och vid 21-tiden på tisdagskvällen kom vargen återigen tillbaka. Den var i fårhagen och på väg mot den akutfålla som länsstyrelsen satt upp för fåren.

– Jägaren sköt varningsskott men det hjälpte inte. Då sköt han vargen. Skjutavståndet var mellan 60 och 70 meter och jag har underrättat polisen att det skett en paragraf 28-skjutning. Bedömningen är att jägaren följde föreskrifterna, säger Sone Persson.

Vargen har besiktats och det är en hane som vägts till 34 kilo.