Jaktnyheter

Varg i hagen fick korna att spränga stängslet

Vargen gjorde sig ingen brådska att försvinna från gården. Bland annat stod den fem-tio minuter i familjens grönsaksland. Foto: Privat

En varg tog sig in i familjen Kvibackes kohage och skrämde korna på flykt. Olustigt, Sofia Kvibacke. Besvärligt, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen.

"}}

Det var en morgon förra veckan som familjens fem kor plötsligt fick panik, sprängde staketet och flydde 150 meter till famijens hus.

– Vi befarade att den gett sig på den minsta kalven, för den var stel och haltade. Men vi har inte hittat några bitmärken på den, berättar Sofia Kvibacke.

Familjen bor i byn Kvibacken mellan Borås och Alingsås i Västra Götaland och har både får och kor för att få kött och hålla landskapet öppet.

Stod i grönsakslandet

– Jag trodde att vargen skulle bli rädd när den såg oss. Men den stod kvar i fem-tio minuter i vårt grönsaksland, 30 meter från huset. Det var olustigt och största skräcken är att korna flyr ut i skogen, säger Sofia Kvibacke.

Länsstyrelsens besiktningsman har varit ut och tittat och funnit vargspår i kohagen.

Nu har familjen tvingats stängsla om, så att korna har mindre hagar närmare huset. Dessutom har länsstyrelsen låna ut blinkande lampor som monterats upp kring hagarna.

Familjen har också lånat järngrindar som satts ihop till en liten hage där en av de dräktiga korna nu får vistas i väntan på kalvning.

– Det är tydligen hög risk att den kommer tillbaka inom 14 dagar, säger Sofia Kvibacke.

Många observationer

Nelly Grönberg, handläggare på länsstyrelsen, vet inte vad det är för varg som jagat familjen Kvibackes kor.

– Vi har haft väldigt många synobservationer den senaste tiden i det här området. Jag vet inte om det är för att människor är duktigare att rapportera, eller om det är fler vargar. Djurägarna är ju tvungna att släppa ut sina djur på våren och sommaren – och det går inte att stå och passa dem dygnet runt. Det är besvärligt, säger Nelly Grönberg.