Jaktnyheter

Vårdräkningen över 100.000 kronor för vargskadad schiller – oklart vem som betalar

Schillerstövaren är svårt medtagen efter vargattacken och veterinärräkningen är nu uppe i över 100.000 kronor. Foto: Privat

Veterinärkostnaden för den schillerstövare som förra fredagen attackerades av varg i Färila, är nu uppe i över 100.000 kronor. Det är i dagsläget oklart hur mycket av kostnaden hundägaren måste stå för.

"}}

– Räkningen var över 100.000 kronor för ett par dagar sedan. Nu har vi gjort vad vi kan och blir han sämre måste jag låta honom somna in, säger hundägaren.

Jaktjournalen har berättat om den schillerstövare som attackerades av varg under rävjakt i Färila i Hälsingland förra fredagen.

Pungen amputerad

Hunden blev svårt biten och har under veckan haft ett mycket varierande allmäntillstånd – ena dagen har han varken ätit eller druckit och varit i för dåliga kondition för nödvändiga operationer.

Men sedan har tillståndet vänt och på torsdagen hämtade schillerägaren hem sin hund.

Dränadeslangarna vittnar om det kraftiga våld schillerstövaren utsattes för i samband med vargattacken. Vem betalar veterinärräkningen?

– De har opererat bort ”kulorna” på honom och han rör sig inte som en vanlig hund utan väldigt vingligt. Veterinärerna vet inte hur det slutar med honom, berättar schillerägaren.

Hundens försäkringsbolag täcker cirka 50.000 kronor i veterinärkostnader.

– Jag har 60.000 kronor för veterinärvård på försäkringen, men jag har utnyttjat 10.000 kronor tidigare i år så nu ger försäkringen 50.000 kronor, säger hundägaren.

Hur mycket betalar länsstyrelsen?

Men resterande del, i nuläget drygt 50.000 kronor, är det oklart med. Den stora frågan är vad länsstyrelsen bidrar med.

Marielle Cambronero, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, har inget klart svar på det.

Hon berättar att hon och kollegorna följer rekommendationerna från Viltskadecenter och betalar max 8.000 kronor för veterinärvård och 5.000 kronor för självrisk som djurägaren har.

– I det enskilda fallet har vi möjlighet att ge mer. Pengarna kommer från viltskadeanslaget och används till flera saker, säger Marielle Cambronero.

Blir det inte väldigt rättsosäkert när det inte är klart vad länsstyrelsen kan bidra med?
– Fallet är ovanligt, att kostnaderna springer iväg så mycket. Normalt brukar försäkringen och de pengar vi har som rekommenderat maxtak täcka kostnaderna. Vi måste först och främst få in en ansökan från hundägaren, sedan har vi möjlighet att öka vår ersättning. Vi ska så klart försöka göra det så bra som möjligt för hundägaren, svarar Marielle Cambronero.

Självklart, säger jägarbasen

Ordföranden i Svenska Jägreförbundet, Peter Eriksson, frågar sig hur länge sedan det är som Viltskadecenter lämnade rekommendationen, att maxbeloppet för länsstyrelsens ersättning är 13.000 kronor.

– Veterinärkosntaderna har skjutit i höjden. För mig är det en självklarhet att länsstyrelsen betalar det som försäkringen inte täcker, säger Peter Eriksson till Jaktjournalen.

Ägaren av schillerstövaren har kontaktats av Stellafonden, den förening som samlar in pengar och ger bidrag till kostnader som uppstår i samband med vargattacker på hundar. Fonden är intresserad av att vara med och bidra.

Enligt ett Facebook-inlägg på Stellafondens sida finns det idag cirka 300.000 kronor i fonden.