Annons
Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan ATA arms
Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable
Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.
ATA Arms grundades av Celal Yollu i Incesu County of Kayseri. Celal Yollu i Turkiet. Det första hagelgeväret från ATA Arms var en side-by-side som presenterades 1967. ATA Arms utveckling tog fart och många modeller utvecklades både för jakt och polisiära ändamål.2006 introducerades ATA Arms populära hagelbock SP Over & Under. ATA Arms är egentligen helt uppbyggt kring sin grundare Celal Yollu som fört traditionen vidare till de erfarna och kunniga vapensmeder som i dag tillverkar ATA Arms många och populära hagelgevär.Redan som ung visade Celal en utpräglad mekanisk begåvning då han reparerade vapen och etablerade en lokal verksamhet och tillverkade enkelpipiga hagelgevär för den lokala marknaden. Efter genomförd militärtjänst tog vapentillverkningen fart på allvar. Celal Yollu gjorde sig snabbt ett namn inom den turkiska vapenindustrin. Det var främst dubbelpipiga hagelvapen som tillverkades. 1992 kom det första halvautomatiska hagelvapnet. Turkiet har en lång tradition av vapentillverkning. ATA Arms har i dag en modern maskinpark till sitt förfogande i sin fabrik i Istanbul. Företaget är numera en av Turkiets ledande vapentillverkare.Alla vapen testas noga innan de lämnar ATA Arms produktionsanläggning. ATA Arms är Turkiets centrum för utveckling av hagelgevär och jaktvapen för jägare och sportskyttar. Från 2015 har fabriken även en repeterstudsare i katalogen. Modellen heter Turqua.Från 2000 inleddes ett samarbete med Beretta Group. Celal Yollu avled 2010 och företaget övertogs av hans två söner.

Jaguargruppens egen modell

Samarbetet med Beretta visar sig i månadens testvapen som påminner en hel del om Berettas 686 serie, i varje fall lådan och låsningen. ATA Arms har gjort vissa förenklingar. Lådan saknar bland annat gravyr förutom tillverkarens namn. I mekanismen finns också stora skillnader. Vapnet i sin helhet är överraskande trevligt att skjuta och har en gedigen konstruktion.Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en hagelbock i Jaguargruppens utbud från ATA Arms. Modellen finns i ATA Arms SP serie.  I dagsläget finns Jaguargruppens Nordhunt i tre varianter Nordhunt ATA Black Artemis, Nordhunt ATA Black Sporting och testvapnet Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable. Alla i kaliber 12/76.ATA Arms hagelbock har likt Beretta en enkel och genialisk låsning. Två konade tappar glider in i motsvarande urfräsningar i pipblocket. Låsningen blir på så sätt självjusterande och mycket stabil.Pipornas upphängning i mekanismen sker på upphängningsbultar i lådan. Kon­struktionen är väl utprovad i Berettas hagelbockar i många skott på skeet- och trapbanor. Ejektorerna fungerade oklanderligt under testskjutningarna.

Pipor och choker

Piporna är 71 centimeter långa och levereras med fem choker. Piporna har en blank svart finish med en tio millimeter bred ventilerad spång. Mellanspången är ventilerad 46 cm från mynningen. Att den inte går längs hela pipornas längd kan ha med balanseringen att göra eller för att hålla nere vikten.Piporna är kamrade för 76 mm patroner och är stålgodkända. Patronläget och piporna är ser mycket välpolerade ut.

Mekanism

Testvapnet har automatisk säkring med pipväljare i säkringstangenten. Pipvalet sker genom att föra säkringstangenten i sidled i säkrat läge.Säkringen är enkel i sin konstruktion. När säkringstangenten är i sitt bakre läge är avtryckarlänken urkopplad och i sitt främre läge i ingrepp för att frigöra hanarna. Säkringstangenten känns lite ”sladdrig” och är inte så distinkt i sina lägen som man kan önska.Trycket som sådant är mycket bra men det störs av att det är någon millimeters ”tryckpunkt” innan det tar emot. Lite irriterande men det går snabbt över efter några skott.Alla modeller av Nordhunt ATA Black Sporting har extra upphak på hanarna vilket är bra ur säkerhetssynpunkt.

Stockning

Testvapnet har en fullvuxen stock i turkisk valnöt av hygglig kvalitet. Som namnet antyder är det en sportingmodell och därför lite generösare i framstock och kolv. 37 centimeter från avtryckare till bakkappa är ett normalt mått som borde passa de flesta.Första intrycket är ett något ”klumpigt” vapen. Det är framförallt framstocken som ger den bilden som förstärks ytterligare av att nätskärningen på framstocken är relativt liten. Balansen är dock mycket bra och skjutövningarna blev en glad överraskning. Nätskärningen på pistolgreppet ger ett mycket gott grepp.Framstocken låses med en tangent i framkant på framstocken. Passning mellan trä och metall är överraskande välgjord. Vapnet har en mycket bra gummibakkappa monterad. Kolvkammen är justerbar i höjd- och sidled med hjälp av en insexnyckel.

Skytte

Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable var en mycket trevlig bekantskap på lerduvebanan. Jag upplevde den som mycket stabil utan att vara tung och klumpig och med bra balans. Resultatet efter några serier på trapbanan var ungefär som med mera bekanta vapen.

Sammanfattning

ATA:s hagelgevär känns som ett intressant alternativ för den som inte vill investera allt för mycket på en hagelbock för lite lerduveskytte och jakt.Lådan har en sparsmakad dekor med endast namnet Nordhunt på en i övrigt mattsvart låda. Det hade inte varit dumt med en enkel plastkoffert med choker och chokenyckel för vapnet. Det kan inte ha kostat många kronor.Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable ger mycket hagelvapen för pengarna och känns som en bra första hagelvapen.

Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Kaliber: 12/76.Piplängd: 71 cm.Längd:117 cm.Kolvlängd: 37 cm.Säkring: Automatisk säkring med pipväljare.Spång: Ventilerad tio mm bred spång med ett rött korn.Vikt: 3,2 kg.Choker: Fem choker.Pris: 12 995 kr.Generalagent: Jaguargruppen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!