Jaktnyheter

Vådaskott går mot åtal efter svar om provskjuten älgstudsare

Åklagaren har bestämt sig för att inom några veckor väcka åtal mot den jägare som avlossade sju skott mot en älg. En av kulorna gick genom ett köksfönster och träffade en 60-åring i magen. Arkivfoto: Anders Ljung

Provskjutningen av älgjägarens vapen har övertygat åklagaren Johan Knies om att väcka åtal mot den jägare som avlossade ett skott som träffade en 60-åring i magen när han stod och tittade ut genom köksfönstret. Skytten är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada.

Det var den 9 oktober 2022 som jägaren i 80-årsåldern satt i ett drygt två meter högt jakttorn vid en by i Hedemora kommun. Då kom en älg cirka 50 meter bort.

Jägaren avlossade fem skott med sin 6,5×55-studsare innan älgen låg ner. När älgen började resa sig på frambenen sköt han ytterligare två skott.

Gick fram till köksfönstret

Cirka 150 meter från passet finns huset där 60-åringen bor. Han hade hört skottlossningen och gick fram till köksfönstret för att titta ut. Då träffades han i magen av en kula som gått genom fönstret. Mannen opererades och överlevde skottskadan.

– Det måste ha varit någonting som styrde kulan, kommenterade skytten till Jaktjournalen efter vådaskottet.

Bestämt sig för att väcka åtal

Oavsett om det var en kvist som ändrade kulbanan, eller inte, har åklagaren Johan Knies bestämt sig för att inom några veckor väcka åtal mot skytten. Åtalspunkten blir i så fall att älgjägaren är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada.

Egentligen var det läge för åtalsbeslut redan i höstas. Men skyttens advokat krävde i sista stund att Nationellt forensiskt centrum, NFC, skulle göra ytterligare undersökningar av jaktvapnet.

Gängkriget försenade fallet hos NFC

NFC-arbetet med fallet har i sin tur försenats av att rättsteknikerna varit fullt upptagna med utredningar av de kriminella gängens skjutningar och sprängningar. Men nu finns det ett besked från NFC.

– Vi har fått in analysbesked från NFC nu, så förundersökningen är ute på slutdelgivningen igen, säger åklagaren Johan Knies till Södra Dalarnes Tidning, Södran.

Har stärkt misstanken

Beskedet från NFC har stärkt misstanken mot älgjägaren, enligt åklagaren.

– Jag har tittat på materialet som kom in från NFC och det övertygade mig om att jag bör väcka åtal, kommenterar han till Södran.

Att förundersökningen är ute på slutdelgivningen innebär att skytten och hans advokat på nytt får ta del av polisutredningen. Då har skytten och advokaten möjlighet att be om fler utredningsinsatser, till exempel tekniska undersökningar.

Ute på slutdelgivning

Så här långt har provskjutningen av älgstudsaren alltså snarare stärkt åklagarens misstanke.

– Så länge det inte inkommer invändningar från försvarets sida kan åtalet väckas om två, tre veckor. Jag vill inte uttala mig mer i skuldfrågan eftersom det är ute på slutdelgivning. Det skulle vara olämpligt, säger Johan Knies till Södran.

Skytten förnekar brott

Älgjägaren har i sin tur förnekat brott.

Enligt skyttens advokat Axel Östberg var händelsen en ”ren och skär olyckshändelse”.

– Han medger omständigheterna men kan inte förstå hur det kan ha gått som det gått, säger Johan Knies till Södran om den misstänkte.

Så länge det inte väckts åtal är det förundersökningssekretess som gäller.