Annons
Utbrott av kaninpest i Kalmar kommun | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 veckor sedan Kaninpest
Det kryllar av sjuka eller döda vildkaniner i Kalmar sedan kaninpest brutit ut. Kommunens skyddsjägare har bland annat fått rycka ut till en 4 H-gård sedan en privatperson kom dit med en sjuk kanin som rymde ner i ett hål när den skulle avlivas. Arkivbild: Gettyimages
Utbrott av kaninpest i Kalmar kommun
Kommunens skyddsjägare fick rycka ut till 4 H-gård

Länsstyrelsen i Kalmar län gick idag ut med en varning att det är ett utbrott av kaninpest i Kalmar kommun och att smittan även kan drabba tamkaniner. Kommunens skyddsjägare har bland annat fått rycka ut för att försöka avliva en smittad kanin som rymt ner i ett hål när den togs till en 4 H-gård.

”Just nu har vi ovanligt stora stammar av vildkaniner i främst Kalmar kommun. Detta för med sig risken att sjukdomar som kaninpest (myxomatos) blossar upp. Sjukdomar som även kan smitta tamkaniner. Tänk därför på att skydda dina tamkaniner från att ha kontakt med vilda kaniner”, skriver länsstyrelsen.

Kaninerna blir blinda och oskygga

”Om du hittar döda eller döende kaniner i naturen kan de vara smittade. Ofta blir de blinda och oskygga. Sjukdomen har mycket hög dödlighet och är anmälningspliktig”, tillägger myndigheten

Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, tar emot rapporter om sjuka eller döda kaniner.

Tiotals avlivade bara under två dagar

Tomas Burén, kommunekolog i Kalmar, har tidigare bekräftat för SVT Småland att tiotals kaniner med symptom avlivats bara under två dagar.

– Om man ser en död eller sjuk kanin på kommunens mark ska man kontakta kommunen för att avliva den. Om man ser den på sin egen mark får man hantera det själv på ett smittskyddssäkert sätt, säger Tomas Burén till SVT.

Både personal vid vård- och omsorgshemmet Oxhagshemmet och förskolan Topasen har slagit larm om sjuka eller döda kaniner i grannskapet.

Smittad kanin rymde ner i ett hål

Problemen eskalerade när oroliga privatpersoner började komma med sjuka kaniner till 4 H-gården Skälby i Kalmar, vilket gjort att deras egen kaninpark stängts för att undvika smittan.

En av de sjuka kaninerna kunde gårdens personal hjälpa till att avliva på plats. Den andra sjuklingen rymde ner i ett hål. Då fick kommunens skyddsjägare rycka ut.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!