Jaktnyheter

Utbrott av harpest i Norrbotten

SVA slår larm om utbrott av harpest i Norrbotten. Foto: Gettyimages
Harpest har konstaterats hos döda harar på en rad orter i Norrbotten. Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar alla människor som hanterar döda harar att vara försiktiga och nogranna med hygienen.
SVA skriver i ett pressmeddelande att det kommit in många rapporter om döda harar från Norrbotten. Harpest har konstaterats hos skogsharar i Piteå, Luelå, boden, Kalix och Kiruna. – Det är viktigt att SVA får in rapporter och, när det är möjligt, även prover för undersökning av harpest och andra smittor hos harar som hittas döda. Åren 2019 och 2015 var de senaste större utbrotten av harpest där även många människor drabbades av sjukdom, säger biträdande statsveterinär och viltpatolog Henrik Uhlhorn, SVA, i pressmeddelandet.

Tvätta händerna

Det är en bakterie som ger upphov till harpest, som även kan smitta människor. Bakterien sprids främst via mygg, men infektionen kan även uppkomma hos dem som hanterar sjukt djur genom att äta infekterat kött eller dricka smittat vatten. ”Vid all hantering av döda harar är det viktigt att använda handskar, och tvätta händerna noggrant efteråt”, skriver SVA.