Jaktnyheter

Uppståndelse när Dunder gav pastorn en nyskjuten tjäder

Jägarprofilen Anders Dunder med en tjäder som avtackningspresent till pastor Lars-Ivar Nilsson. Foto: Alf Lax

De som var närvarande vittnar om att besökarna i den fullsatta kyrkan mest satt och gapade - sedan fick de fram sina telefoner och började ta kort och filma. Jägarprofilen Anders Dunder tackade av pastor Lars-Ivar Nilsson med en nyskjuten tjäder.

"}}

– Det ska bli goda middagar, både av tjädern och haren jag fick till jul, säger pastor Lars-Ivar Nilsson till Jaktjournalen.

Lars-Ivar Nilsson har varit verksam som pastor för pingstförsamlingen i Sveg närmare tio år.

– En mycket trevlig man – vi har blivit goda vänner, berättar jägaren Anders Dunder.

Nu har Lars-Ivar Nilsson fyllt 75 år och går med ålderns rätt i pension. I söndags avtackades han och det var fullsatt i den lilla kyrkan i Sveg.

En lång rad personer, bland annat kommunalrådet, höll tal och Anders Dunder hade propsat på att få bli siste talare. Då halade han fram en nyskjuten tjäder, som utsmyckats med två röda rosetter, en runt halsen och en bak i stjärtfjädrarna.

Det blev uppståndelse i kyrkan.

– Folk reagerade med skräckblandad förtjusning. Är den äkta? undrade man, berättar en av besökarna, Bengt Lax.

Krävdes lite tur

Det krävdes lite tur för Anders Dunder att få till det med tjädern.

– Jag har fyllt 80 år och fått starr, så jag har sålt kulbössorna och duger inte till att skjuta en tjäder själv. Men dagen innan kom en kompis hem till mig med en alldeles nyskjuten tjäder, som fortfarande var varm. Perfekt, sa jag, den får jag användning för, berättar Anders Dunder.

Vid gångna julen överraskade han Lars-Ivar Nilsson med en julhare. Han hängde den på pastorns vägg och tände en marschall under.

– Vi såg att det brann utanför och funderade på vad det var. Ganska snabbt förstod vi att det måste ha varit Anders som varit här med haren. Både den och tjädern ligger nu i frysen och kommer att bli mycket goda middagar, säger Lars-Ivar Nilsson.