Jaktnyheter

Upprepade vargattacker mot jakthundar stoppar älgjakt med löshundar

Flera vargattacker mot jakthundar gör att älgjaktslag slutat släppa sina hundar och pausar jakten. Bild: Eniro, Gettyimages och privat, montage

Upprepade vargattacker mot jakthundar gör nu att jaktlag inte längre vågar släppa hundar i trakterna mellan Sandviken och Falun. Två jämthundar har dödats den senaste tiden och nu är minst två ansökningar om skyddsjakt på väg in till länsstyrelsen.

"}}

– Vi har sagt att vi lägger ned jakten tills vi åtminstone har spårsnö. Samma sak säger man i flera jaktlag som jag talat med från Sandviken-Storvik och bort emot Hofors och Falun, säger Joakim Andersson, jaktledare i Lövåsens jaktklubb.

Jaktjournalen har berättat om jämthundstiken Minna som dödades i en vargattack nära Hofors i början av oktober. Och så sent som i söndags dödades en jämthundshane under älgjakt i området.

Det ligger inom Lumshedens älgskötselområde som omfattar cirka 124.000 hektar mellan Sandviken och Falun, norr om väg E16.

Fler attacker

– Det har skett fler attacker. Min stövare blev illa biten i mitten av december i fjol och attackerades också i mars. Vid den andra attacken jagade vargen stövaren runt en bil och han som jag delar hunden med kunde inte skjuta, eftersom hunden och bilen var i vägen, berättar Mats Jonsson, Lumsheden, som jagar i Lövåsen.

Han vittnar om att oron för hundarna nu sprider sig bland jaktlagen och att allt fler väljer att pausa älgjakten – trots att det är många älgar kvar att skjuta på tilldelningarna.

Under torsdagen ska de drabbade jaktlagen ha möte. Men redan nu står det klart att minst två ansökningar om skyddsjakt på varg skickas till länsstyrelsen i Gävleborgs län.

”Förstår”

– Vi jobbar i motvind eftersom man inte hittat någon spillning som kan visa vad det är för vargar som ligger bakom attackerna. På länsstyrelsen tror man att det är vargar från reviret Gullsjö, där det blir licensjakt i vinter. Men jag tror att det är andra vargar, som uppehållit sig väldigt stationärt i området en längre tid, säger jaktledare Joakim Andersson.

Tomas Salander är skogsvårdsledare vid störste markägaren i Lumshedens älgskötselområde, Kopparfors skogar. Han är också ordförande i älgskötselområdet och bekymrad över situationen.

– Vi har ganska stora skogsskador i området och ambitionen har varit att sänka älgstammen. Därför är det olyckligt om älgar nu blir oskjutna. Men jag förstår jägare som inte vågar släppa sina hundar i nuläget, säger Tomas Salander.

Att jaga med hundarna i band är lönlöst, enligt jaktledare Joakim Andersson.

– Vi har gjort ett försök med det funkar inte i de här skogarna, säger han.