Jaktnyheter

Uppmaningen: Polisanmäl illegal utsättning och jaga mufflon!

Länsstyrelsen Stockholm har upptäckt mufflonfår. Nu uppmanas till polisanmälan och jakt. Arkivbild: Gettyimages

Tecken tyder på att mufflonfår placerats ut illegalt i Stockholms län. Nu uppmanar länsstyrelsen till polisanmälan om man misstänker olaglig utplacering. Jägare uppmanas till jakt på djuren.

”Antingen har de rymt från hägn eller så har de blivit utplacerade, vilket är olagligt. Misstanke om utsättning stärks av att grupper av mufflon plötsligt dykt upp i områden där de inte funnits tidigare”, skriver myndigheten på sin sajt.

Jaktjournalen har vid flera tillfällen berättat om misstankar om att vilt placeras ut illegalt. Bland annat har det handlad om mufflonfår i Uppsala. På flera platser i Sverige pågår också polisutredningar om illegalt utsatt vilt.

Nu uppger Länsstyrelsen Stockholm tillsammans med andra aktörer att det finns tecken på att mufflonfår placerats ut illegalt i länet och uppmanar nu till polisanmälan om man misstänker om någon placerat ut mufflon.

Att släppa ut mufflon i det vilda är både olagligt och oansvarigt då det finns en risk att de parar sig med tamfår, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för dem som driver fårskötsel. Det finns också en risk att mufflon sprider olika typer av sjukdomar till fårbesättningar. Mufflon kan därtill bidra till ökade skador på skog och gröda på grund av deras bete”

Samtidigt uppmanar man jägare att bedriva jakt på djuren, något som Länsstyrelen Uppsala tidigare också gjort och som fått kritik från SLU-forskaren Carl-Gustaf Thulin.

Bakom uppmaningen står, för utom Länsstyrelsen i Stockholms län, Jägareförbundet i Stockholms län, Jägarnas riksförbund distrikt Stockholm, Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen, Skogsnäringen i Stockholms län och Stockholm Uppsala Fåravelsföreningen.